2018-11-19
約左個朋友食飯好耐,今日就終於得閒啦,老友過黎尖沙咀接我收工,咁就係尖沙咀食啦,唸食咩唸左好耐,好啦!就決定去養心殿啦,有質素嘅打邊爐我地兩個都超愛!咁落到去之後,地方都好大,都坐滿晒人,咁坐低左之後就拿拿聲點左個鍋先,再點埋d火鍋料之後就出去個自助醬料吧度混醬啦!好啦!鍋到啦!我地兩個麻甩仔就竟然點左個美人鍋,因為我地就係貪佢果隻原隻烏雞呀!滾起左之後,我地就即刻試啖湯先啦,啖湯真係好清甜,好香雞同藥味,而且重帶左點甜,甜味我相信係來自桃膠同埋杞子。跟住就食個雞肉啦,佢係足一隻雞,雞肉非常滑,佢唔會好似煲湯果d雞肉咁鞋口,真係非常滋陰呀!到火鍋料足場啦,由於我地得兩個人關係,所以都唔係點好多菜,都係以精為主,避免浪費。第一個係細嘅手切牛肉,牛肉望落去非常新鲜,肉紋就非常靚,而且厚度就非常適中,放落湯度唔洗好耐就起得啦,食落口非常之香牛味,而且感覺上入口即溶,絕對係超級推介。跟住就係半份鵝肝墨魚丸同埋半份自家製水蓮餃,其實佢d丸都幾特別,有個叫做黑松露蝦丸,有個就叫做梅菜豬肉丸,我都未試過,本來想一次過叫個拼盤呀!不過得兩個人就算啦,最後都係叫左個鵝肝墨魚丸,墨魚丸出面都好正常,而咬開
到火鍋料足場啦,由於我地得兩個人關係,所以都唔係點好多菜,都係以精為主,避免浪費。第一個係細嘅手切牛肉,牛肉望落去非常新鲜,肉紋就非常靚,而且厚度就非常適中,放落湯度唔洗好耐就起得啦,食落口非常之香牛味,而且感覺上入口即溶,絕對係超級推介。 跟住就係半份鵝肝墨魚丸同埋半份自家製水蓮餃,其實佢d丸都幾特別,有個叫做黑松露蝦丸,有個就叫做梅菜豬肉丸,我都未試過,本來想一次過叫個拼盤呀!不過得兩個人就算啦,最後都係叫左個鵝肝墨魚丸,墨魚丸出面都好正常,而咬開左裡面就真係有鵝肝呀!好香,味道都好出。跟住就係水蓮餃啦,皮薄靚,菜同肉嘅比例都好均等,而且食落去都好爽口,唔錯唔錯。 跟住就係個蔬菜拼盤啦,拼盤裡面有粟米,大花菇,金菇同埋大白菜,都係d新鮮嘅野食,放落d咁甜嘅湯就更加出色啦!食蔬菜我覺得夠新鮮就夠啦! 最後一個就係紫淮山麵啦,都係d填飽肚嘅野啦!不過食落去都幾有驚喜,用紫淮山打出黎嘅麵原來都幾爽口彈牙,食落去口感都幾似上海麵,再加埋d咁清甜嘅湯就真係錦上添花啦。 最後埋單每人都係三百零蚊,超值。食完之後兩個都非常滿意,有時候寧願俾多少少去食d靚野都好過去食d咩咩飲食呀!一定會再幫襯呀!