2018-03-06 148 瀏覽
同女朋友兩周年紀念, 女朋友竟然主動提議,食呢間養生殿, 曉主動諗食乜既女朋友家陣好少有。初頭BOOK位果陣電話既另一端同我講FULL左, 要WALK IN,到WALK IN 入去食飯既時候果然真係FULL左, 好彩個WAITER肯幫我們CONFIRM下有冇人BOOK左台唔到, 果然有運有台食飯間餐廳既裝修還算有特色, 用左好多木間左幾個AREA, 一D都唔迫。一坐低先叫左個鹽酥雞, 味道比較咸, 如果係叫送食飯OR食住睇戲就好爽。 重口味開既還可以接受, 唔食得太濃味會口渴,。當晚叫左一支大啤酒, 送酒不錯。------------------------------等左15分鐘左右, 登登登凳,   麻辣鴨血+酸菜白肉湯底到!!  個湯底一放低就聞到好香既麻辣味,而已唔攻鼻,  由於第一次食呢度既麻辣, 先叫個小辣試試佢先, 湯入面既豆腐鴨血亦好滑好香,  D配料吸左麻辣湯, 唔算辣但好香。之後另外再叫WAITER 另外再拎D麻辣湯料續D續D加落去, 其實原來呢間既麻辣湯可以由小小小小辣去到要飲水既辣。 食到咁上下麻煩辣湯底仲可以加鴨血, 都加得唔少, COME食既至於酸菜白肉湯就

鹽酥雞
鴛鴦湯底(麻辣+酸白肉)

至於酸菜白肉湯就比較遜色D, 白肉既口感一般啦,  湯底只是清湯加左酸菜, 用尼同麻辣湯底OR其他濃味D既湯夾住食還好, 單叫除左可以REFILL一次白肉之外就應該麻麻地LA。

黑松露蝦丸(半份)
打邊爐見到黑松露蝦丸即刻叫半份, 兩周年叫做食過下黑松露, 唔洗番去跪玻璃。
個蝦丸放係麻辣湯度烚吸左D麻辣湯後, 會同時食到麻辣同黑松露味(當時已經係加左額外麻辣湯底醬),  感覺唔多夾, 食麻辣味, 黑松露又冇定企。
48蚊半份尼講, 享受同價錢不成正比, 我隨量得喇。

涮涮小羔羊肉片

最後就係呢個羔羊肉片, 令我有小小跌眼鏡, 除左佢有小小酥味同麻辣湯同酸菜湯夾下到之外,  肉質唔算得係好, 只係比一般任食火鍋店好小小, 有進步空間~

成餐飯整體尼講食得幾舒服, 環境同服務都幾好, WAITER們幾有禮貌
極上雪花肥牛
2018-02-09
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
鹽酥雞
鴛鴦湯底(麻辣+酸白肉)
極上雪花肥牛