2012-05-28
星期日又係拍拖日,老公叫我放假一天唔好煮飯,佢請我食晚餐! 我開心之餘,都錫住老公荷包,所以揀左呢間荃灣區好有名的意式餐廳!我地慣左夜食飯,9:15PM至去到,以為唔駛排隊啦,點知原來仲一大堆人響度等位呀!唔怪得D人話多人起上黎要等成個鐘...我地等左20分鐘,終於有得入啦!我一早做足功課睇openrice食評,知道呢度多款、抵食,連加一都唔駛,D枱仲有個鐘仔畀你叫侍應落order,唔駛狂舉手搵侍應,抵讚!我地叫左個蒜蓉法包,以為細細份,點知仲長過我老公隻大手板!咬落去...wow~夠熱,個邊脆脆地,中間軟熟,好正呀!我好鍾意食三文魚,咁自然唔少得叫一份三文魚沙律啦!其實三文魚得4塊,份量唔多,好在佢個秘製沙律醬好好食,菜亦夠新鮮冇苦澀味,唔錯~芝士迷的我第一次黎,梗係要試個個都話好味的水牛芝士pizza啦,原來好大塊架,芝士又厚又多,仲好香好煙韌,正正正!食到停唔到口~$28一個地中海海鮮意大利飯,我以為會得好少,點知原來大大碟!意大利飯焗過之後會有少少脆脆地,海鮮有2大隻青口、4隻蜆仔、4隻蝦仔,以咁嘅價錢真係算好足料啦!重點係味道好食嘛!不過由於我地得兩個人,個胃再裝唔落意粉,下
唔怪得D人話多人起上黎要等成個鐘...我地等左20分鐘,終於有得入啦! 我一早做足功課睇openrice食評,知道呢度多款、抵食,連加一都唔駛,D枱仲有個鐘仔畀你叫 侍應落order,唔駛狂舉手搵侍應,抵讚! 我地叫左個蒜蓉法包,以為細細份,點知仲長過我老公隻大手板!咬落去...wow~夠熱,個邊脆脆地,中間軟熟,好正呀! 我好鍾意食三文魚,咁自然唔少得叫一份三文魚沙律啦!其實三文魚得4塊,份量唔多,好在佢個秘製沙律醬好好食,菜亦夠新鮮冇苦澀味,唔錯~ 芝士迷的我第一次黎,梗係要試個個都話好味的水牛芝士pizza啦,原來好大塊架,芝士又厚又多,仲好香好煙韌,正正正!食到停唔到口~ $28一個地中海海鮮意大利飯,我以為會得好少,點知原來大大碟!意大利飯焗過之後會有少少脆脆地,海鮮有2大隻青口、4隻蜆仔、4隻蝦仔,以咁嘅價錢真係算好足料啦!重點係味道好食嘛!不過由於我地得兩個人,個胃再裝唔落意粉,下次一於要試! 最後先至食個蒜蓉焗田螺,其實都幾油架,見到一大堆油在底部...聞落唔覺香,但食落口,一陣蒜蓉香味湧出黎,螺肉亦夠爽口,good!
老公仲畀左$12加個Drink Bar,不過佢唔飲咖啡,冰飲都係好普通的汽水檸茶之類,其實唔係真係咁抵,老公話下次唔加好過~
埋單只係$120,老公請得開心,我又食得開心,雖然係平價,但份量多、味道好,地方唔會狹窄,坐得舒服,我諗佢地舖租應該好平,而受惠嘅就係我地呢D食客啦!
唯一要改善嘅係食物可能有落味精,或者可能係D田螺太鹹,返屋企之後覺得口渴。香港人都比較注重健康,希望佢地都響呢方面再加強下!