2018-07-07
與喜歡的人到喜愛的地方,能說是一種幸福。繼上月與男朋友去吃過一間很好吃的意大利菜後一直都想念這些菜式,這個月就一起來了他愛的「The Italian Club」,他說上一次來已是很久事,一直惦掛著那裡的一桌一椅和不受塵囂侵犯的世外感。這次也提早了不少訂座,我們提早了十五分鐘到達門外。餐廳在中環蘇豪區既一條小斜路旁邊,上環E岀口行過去大概十分鐘左右,附近就係元創方,一點也不難找的。餐廳既logo係心心圖案亦係意大利國旗三原色,很有心思!經餐廳既木樓梯行上一樓,柔和幽暗既燈光加上以黑色為主既色調,顯然貴氣與浪漫氣氛。眼看餐廳面積都頗大,二人枱有,四人枱有,人多人少亦有相符的枱。店員安排位置後餐牌都未有,就隨即送上幾條新鮮的意大利麵包條,如果你喜歡的話可以無限添加呢,加埋橄欖油食十分開胃!餐牌有很多頁,見到的選擇都是多款義大利菜,有沙律、小食、披薩、義大利麵、義大利飯、漢堡包、牛排、甜品等等。店員貼心地送上Sparkling Wine作為Welcome drink,係意大利有氣白酒!味道不濃烈,有微微果酸,又唔會過酸,為黎緊既佳餚先打開味蕾。屬高品質有氣白酒。邊摸住酒杯邊點餐再邊食麵包棒,寫
餐廳既logo係心心圖案亦係意大利國旗三原色,很有心思!
味道不濃烈,有微微果酸,又唔會過酸,為黎緊既佳餚先打開味蕾。屬高品質有氣白酒。邊摸住酒杯邊點餐再邊食麵包棒,寫意極。
傳統既意大利菜,Appetizer絕對不能小,而且有8款選擇,每一款都非常吸引,令人難捨難離,最終我點了 Bruschetta 及 Grilled Tomino Cheese 。
Bruschetta $75
將切粒蕃茄,蒜粒,羅勒用橄欖油混和,放在香烤過既麵包上面,食材簡單而健康,但新鮮蕃茄超甜,再者加入既橄欖油非常配合,絕對令人胃口大增,份量亦非常多。
Bruschetta
Grilled Tomino cheese $85
呢一個前菜必選,源自意大利既tomino cheese,既為芝士但同平時食到既唔同,半軟身既質地呈半溶狀態,味道比較溫和,大大啖都唔會覺得膩,但芝士既芳香十足,亦都可以配合烤麵包同沙律菜一同食。
Grilled Tomino cheese
Grilled Tomino cheese
當然美酒配佳餚,好既紅酒當然唔小得,為配會黎緊既main course,經經理介紹...揀左Chianti Docg 2016 $78。因為黎緊叫既main course係比較果味濃既意大利粉同牛扒,所以叫既呢杯紅酒味道會比較上濃,口感香醇,而且較厚身飲落會順口
Chianti Docg 2016
Spaghetti pesto $145
主菜之一既意大利粉,用上羅勒醬汁烹調,羅勒醬即青醬,青醬是廣受歡迎的一種醬料,不只用來拌義大利麵,也常常被用來煮湯或搭配主菜因為味道非常特別。
顏色比黑椒汁,燒汁,墨汁都要淺色,但講到濃味確係首屈一指,香草味重,而且呢度用既青醬係用新鮮既羅勒自製成,特別香,加上帕瑪森芝士,香味,濃味更提升一層。
Spaghetti pesto
自家home made意粉口感啱啱好,比較彈牙,是我喜歡的硬度喔!
Spaghetti pesto
經理推介我地叫一款Pizza,就係20MTHs aged parma ham pizza $145
Parma Ham既熟成月份並不一定越長越好,越長既時間係影響咸度既關鍵,當然每個人口味不同,我就比較喜20mths以下,咸度適中,不會過咸,但味道濃郁而且仍保持小小濕潤,加埋餡底既芝士同蕃茄醬,中和調合Parma Ham本身既咸味。
20MTHs aged parma ham pizza
Parma Ham 鋪滿整個批面,其實望見都好飽肚,我們兩人食,最後都要打包了!
20MTHs aged parma ham pizza
而呢款Angus rib-eye $315係我一早Mark定要叫既其中一款,因為個個都大讚呢!
賣相吸引,安格斯牛肉既肉眼部位5成熟既肉眼口感柔軟而且牛肉味濃郁,肥瘦均勻入口即溶!整體上份量都幾多,鐵板將肉既餘溫鎖住,但又唔會過熟,非常好!
Angus rib-eye
Angus rib-eye
另外四種不同既 Home-made sauces配合食客不同既口味:「chili,white truffle,balsamic vinegar,lemon juice&garlic」即係「辣汁,黑松露汁,油醋汁同檸檬蒜汁」
由濃到淡我比較white truffle,松露既味道非常好食為牛肉味道更出眾。
二話不說,全吃掉了!!讚!
甜品期待已久,究竟意大利甜品既Tiramisu同平時有什麼分別呢?!
我哋叫左個傳統Tiramisu$65嚟食,呢個濃濃咖啡香同濕潤軟綿口感真係獲得我既喜愛啊!
因為餅身浸係冧酒內完全入哂味!同咖啡粉完全混和,而且奶油打得幼滑細膩,但係男朋友就說略甜!佢覺得吃一半已膩了!真係個個人口味都唔同!
Tiramisu
很飽的說....
總括感受:
【環境】:非常有情調,令人放鬆,可以慢慢坐慢慢食慢慢傾傾計,摸著酒杯,嘆一嘆
【服務】:店員加水都是頻密的,但沒有太出色的服務可言,意大行餐廳可能是Free Style吧!
【食物】:感覺是意大利人或外國人喜歡食既味道!對香港人而言我是喜歡的,因為夠濃味同感覺正宗,但男朋友說整頓比上次膩了一點呢!
一整晚都好有身在歐洲高級餐廳的氣氛喔!