2018-05-06
要我形容澳洲嘅味道,一定係西瓜蛋糕。記得有年生日喺澳洲過,朋友送上Black Star Pastry 嘅草莓西瓜蛋糕。呢個係我咁大個女食咁多個蛋糕,最好食嗰一個。其實早喺兩年前,我已經黎過Lifetastic。當時候係慕名而來特登食呢個草莓西瓜蛋糕。但當時都幾失望架,因為個蛋糕同澳洲嘅實在差太遠,完全覺得係老翻又抄得衰。因為似乎未掌握西瓜多汁嗰個問題,成個蛋糕係淋晒,無層次。兩年後嘅今天,我又經過 Lifetastic。抱住一個太掛住澳洲味道嘅心情,屈就啲都食一食啦。今次真係令人喜出望外!首先外表上比兩年前好咗好多,蛋糕切得好利落。味道上都有澳洲嘅八九成似,西瓜嘅水份好好掌握了,層次分明。下層嘅忌廉無被西瓜汁稀釋,蛋糕又無吸晒水份,所有野都恰到好處。初夏時份最好食呢個西瓜蛋糕,少少消暑又唔太甜。不過Lifetastic 嘅性價比太低,每人Min charge $70 。我印象中熟食又普通。我今次都係買走拎上車食。今天的草莓西瓜蛋糕兩年前的草莓西瓜蛋糕澳洲的草莓西瓜蛋糕
今天的草莓西瓜蛋糕
兩年前的草莓西瓜蛋糕