2022-05-05
趁放假三人行去飲茶,今次有啲特別,除咗多胖之外仲有多胖嫲,可以叫多啲餸!先評分景觀/裝修 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️4先開兩壼茶,因為枱細既關係侍應將茶放另一張side枱,但我同多胖嫲密密飲,結果都係請佢地放翻係枱我哋自己斟豆瓣醬同合桃唔係一開始就上,係第一碟餸嚟先上🤨我同多胖交換左個眼色,又會上菜先比前菜都有…咁我應該食咩先😂🍤鍋貼大蝦多士 ($160)我地三個公認好食!一碟六件,厚薄一致. 蝦肉新鮮,又唔會打到蝦滑好膠. 多士炸得啱啱好,件件金黃。重點係,個汁好!好!味!酸酸甜甜,所以唔洗驚熱氣,反而幾解膩,個汁絕對係畫龍點睛😋😎🥟三文魚籽蟹腿鳳眼餃 ($120)呢件真係”蒸”美點心😍 有睇頭又好味. 蒸餃晶瑩剔透,入面嘅蟹肉足料又夠鮮味。每隻餃面有10-20粒三文魚派籽,好難想像咁細嘅蟹餃,上面點樣放到咁多魚籽,夾起身係一粒都無跌,呢度真係要讚下師傅手工。😋😋自己覺得呢件點心需要加任何調味料,味道恰到好處,最緊要係賣相精美,似足”鳳眼”, 而且唔會咬一口就散晒。當然,蟹肉餃其實都係一口份量,係我自己想睇吓入面先至會咬一半😆🥧中東吉品鮑魚酥 ($168/件)之
先評分
景觀/裝修 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️4.5
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️4
🍤鍋貼大蝦多士 ($160)
🥟三文魚籽蟹腿鳳眼餃 ($120)
🥧中東吉品鮑魚酥 ($168/件)
之後上嘅係兩件鮑魚,鮑魚已切開三件俾你。呢個係上網見到人哋話好食我哋就嗌,誰不知多胖都唔好鮑魚😟,多胖嫲就覺得酥皮熱氣。我自己就覺得鮑魚大大粒,撻皮夠脆夠酥,入面唔係好食得出係鵝,伴碟醬汁應該係鮑魚熬但相對淡味,整體來講唔算難忘 (甚至覺得逸東軒嘅鮑魚和牛酥比較有驚喜)
🦀炸釀蟹蓋 ($348/件)
比較過荷葉飯同埋蟹蓋,多胖嫲最終揀咗炸蟹蓋。面頭炸得香脆,不厚不薄,入面一梳梳嘅蟹肉又唔會比creamy 既忌廉蓋過,份量啱啱好,蟹味香入口又綿滑,真係不得不佩服廚房嘅手藝,點做到!😆 結果多胖嫲食完一啖又一啖。伴碟嘅炸子薑又係恰到好處,辛辣得黎又夾到蟹蓋👍🏻
🥢🍄麻辣松子姬松茸腸粉(素)
多胖嫲第一啖食落嗌咸,但!!食多啖又話辣辣地幾惹味😂 早知我唔落豉油住. 自己覺得幾好食,麻辣味唔重,入面係many many菇. 松子分布得非常平均(如圖😂),加兩條蘆筍點綴,充分體現咩叫皮薄餡靚。天龍軒嘅所有點心都好細心,唔會一夾起就跌餡或整穿皮.
食到好飽,叫定甜品就啱😈 嫲嫲鍾意杏仁露,我就叫咗紅豆.
🍨杞子杏仁露 ($92)
侍應好貼心咁問我哋使唔使分兩碗share. 我生得咁精靈,梗係知道嫲嫲又想食又怕食唔晒,所以食咗半碗😌 出奇地!又幾暖胃幾好食!杞子味就食唔出,但係粉量都幾多.
🍡陳皮紅豆水晶餅 ($85)
發覺自己好鍾意食啲水晶皮嘅嘢,陳皮味好香好出,雖然係一大舊紅豆餡,但食落唔Heavy
🥭芒果糯米糍、脆餅
最後最後,天龍軒會送美點雙輝,分別係糯米糍同埋花生(?)脆餅. 當然又係冇得彈,圓滿結束今次兩星米芝連飲茶☺️☺️
整體來講,食物絕對對得住米芝連兩星質素,menu亦都好多選擇,除咗瑤柱象拔蚌腸粉無哂之外,1:30 pm session都唔會係剩貨質素/選擇.
有一樣要挑剔既係,餐廳1:35pm先放我入去😀 今次同老人家食飯,我1:15到,要我去waiting Room等我都理解,到1:28有位推住BB車嘅媽咪問唔係book 左1:30可以入咩,reception 竟然答佢唔好意思仲有2分鐘🤯🤗😱?waiting room 係有風景,但完全唔夠櫈,講緊迫左30人係入面,原來就係因為佢要做消毒🙄 如果唔係有人讓位我都唔知老人家點算。我相信ritz Carlton服務唔差,沿路上餐廳職員都好好笑容好有禮貌,但如果要花時間做清潔,倒不如1:45pm 先開放俾人Booking. 第一印象雖然扣咗分,但用餐期間waitress幾體貼,整體用餐感覺都不錯😊😊😊
我覺得我哋今次揀餐廳揀得好,叫得既點心都好特別,唔係貴價但一般貨色,多胖叻叻. Xoxo 😘