2017-02-08 4946 瀏覽
今日和太太往觀塘Briketenia 食法國菜慶祝相識2週年紀念, 我們點了兩份晚餐, 太太點了野菌磨菇濃湯, 波士頓龍蝦意粉,龍蝦燉蛋和熱lemontea, 我則點了法國干邑龍蝦湯(跟加$50), 西班牙黑毛朱配薯蓉及法國玉豆和熱lemon tea, 最後點了朱古力心太軟配雲呢拿雪糕。餐廳是一星級米芝蓮, 好期待法國大餐,座位好舒適, 我們坐在半圓形的私人座位空間, 坐得舒服。太太的野菌磨菇湯味道香濃, 磨菇和野菌好香滑、湯入面碎面包好香脆, 配上細細塊的芝士令湯更加香滑;波士頓龍蝦意粉龍蝦好彈牙好鮮甜, 意粉好爽口配上香濃龍蝦汁, 食落去口感層次豐富, 好美味;龍蝦燉蛋賣相一流,入面有好香好大件的龍蝦肉配上碎蛋, 碎蛋好有蛋香配上彈牙的龍蝦肉, 食落熱辣辣, 濃湯配上碎蛋食落不會膩, 龍蝦配湯汁好鮮甜美味, 熱lemon tea味道適中, 酸度剛剛好;法國干邑龍蝦湯好濃香忌廉味, 湯入面有龍蝦, 露筍和碎面包, 龍蝦湯配忌廉令湯飲落去好滑, 龍蝦細細粒好彈牙鮮甜、露筍食落爽口好清新, 碎面包配上龍蝦湯口感豐富, 味道香濃的湯;西班牙黑毛朱配薯蓉及法國玉豆, 黑毛朱切開細細件, 配上
tea, 我則點了法國干邑龍蝦湯(跟加$50), 西班牙黑毛朱配薯蓉及法國玉豆和熱lemon tea, 最後點了朱古力心太軟配雲呢拿雪糕。餐廳是一星級米芝蓮, 好期待法國大餐,座位好舒適, 我們坐在半圓形的私人座位空間, 坐得舒服。太太的野菌磨菇湯味道香濃, 磨菇和野菌好香滑、湯入面碎面包好香脆, 配上細細塊的芝士令湯更加香滑;波士頓龍蝦意粉龍蝦好彈牙好鮮甜, 意粉好爽口配上香濃龍蝦汁, 食落去口感層次豐富, 好美味;龍蝦燉蛋賣相一流,入面有好香好大件的龍蝦肉配上碎蛋, 碎蛋好有蛋香配上彈牙的龍蝦肉, 食落熱辣辣, 濃湯配上碎蛋食落不會膩, 龍蝦配湯汁好鮮甜美味, 熱lemon tea味道適中, 酸度剛剛好;法國干邑龍蝦湯好濃香忌廉味, 湯入面有龍蝦, 露筍和碎面包, 龍蝦湯配忌廉令湯飲落去好滑, 龍蝦細細粒好彈牙鮮甜、露筍食落爽口好清新, 碎面包配上龍蝦湯口感豐富, 味道香濃的湯;西班牙黑毛朱配薯蓉及法國玉豆, 黑毛朱切開細細件, 配上薯蓉及法國玉豆, 口感層次豐富, 黑毛朱肉質鮮嫩, 有嚼勁, 煎得乾乾好, 好美味, 薯蓉食落香滑, 入口即熔, 配上玉米, 露筍和紅蘿蔔絲, 玉米好鮮甜, 露筍食落清新和紅蘿蔔絲食落爽脆, 整份黑毛朱配薯蓉及法國玉豆食落十分美味。最後我訂了朱古力心太軟配雲呢拿雪糕配上2週年紀念的字句, 朱古力心太軟味道香濃, 不會太甜, 食落熱辣辣, 餅底配上朱古力醬食落好豐富;雲呢拿雪糕好滑和甜度適中。今晚的法國大餐好好食, 環境舒適和高格調, 食物一流和質素高好食的米芝蓮一星餐廳,我和太太也感到滿意, 定必稍後會再來享用法國菜。

法國干邑龍蝦湯
野菌磨菇濃湯