餐廳: 八一漁八
資訊:

餐廳: 八一漁八
資訊:

2023-02-07 236 瀏覽
趁爸爸生日就試下海港城新開嘅中式餐廳。環境寬敞,裝修高雅大體。如果book到房仲有落地大玻璃,睇到維港景觀。餐廳以粵菜為主,亦同隔離間新加坡菜係共通嘅,可以叫埋個邊嘅menu!48小時熟成煙燻片皮鴨其實我係為咗佢而嚟,片皮鴨即叫即做,所以上菜需時,不過係值得等待。同平時食開既片皮鴨好唔同,煙燻味好香。另外用熟成咗嘅鴨嚟整片皮鴨,令肉質好嫩滑,配埋薄皮同特製青醬汁,刷新左我對片皮鴨嘅認識。化皮梅菜扣肉扣肉入口即融,但完全唔覺得肥膩,梅菜嘅甜味恰到好處,配白飯一流。海鮮炒貴刁炒出嚟係有鑊氣嘅,炒得乾身,啲粉先會夾起上嚟先條條分明,唔會癡埋一舊,同時又唔會食到成口油。亞參咖哩海班球咖哩有小小辣但味道跟新鮮海班球非常配搭,佢仲配埋鬆脆嘅薄餅一齊食,好滿意。老隆藥膳肉骨茶濃郁嘅肉骨茶味道係拍得住真係新加坡食嘅味道,足料!甜品叫左雪燕香芒椰子盅,有好多新鮮椰肉,芒果,椰子雪糕,口感非常豐富,想encore 多一個

48小時熟成煙燻片皮鴨

化皮梅菜扣肉

海鮮炒貴刁

亞參咖哩海班球

老隆藥膳肉骨茶
濃郁嘅肉骨茶味道係拍得住真係新加坡食嘅味道,足料!