2011-05-26 40 瀏覽
家裡有人即興想食片皮鴨,係行行下街之中,最近亦肯定有得食,就只有這裡。係港島區,祥記既片皮鴨係我不二之選,今次確係即興,黎唔切訂祥記,又試試這裡。片皮鴨有餐,係片皮鴨加幾個餸,有魚有肉,入座之時係八點半之後仲有折,幾抵,就要個餐,另點一幾款小菜,都應該夠飽了。頭盤另點了四小碟,有燒肉,素鵝,海哲同肴肉。燒肉都幾鞋下,帶點肥,個皮就較為硬;素鵝皮夠脆,不過幾油,餡唔係太多,d餡多d應該會更好吃;海哲爽爽的,麻油味也夠香,都幾好食;肴肉就雪得硬硬地,四款入面最唔討好既一款。片皮鴨,一味兩食,一碟肉,剩返的去用豆豉炆。先食肉,賣相真係唔合格,我寧願佢推埋一堆,都好過而家咁樣一忽忽,刀功都係一般,有部份明顯係勁大舊。鵝本身反而唔錯,夠乾身,食落都叫做鬆化。另一味,係豆豉炆鴨架,豆鼓係碟野既靈魂,豆鼓無咩味,攪到碟野無咩好食,唔做好個做既第二味。跟餐既仲有川椒炒蝦仁,蝦都幾大隻,有點意外既係幾鮮爽;仲有條蒸魚,唔多識食魚,只可以講夠滑,同埋有酒家應該有既蒸魚火喉。另點左個醬燒骨,炆得夠腍,濃濃既汁,幾香口;竹笙齋,最好的係無做太多調味,夠清淡,這味係清淡既好。個餐埋尾有個伊麵,油油膩膩,同埋太腍

四小碟
川椒炒蝦仁
蒸魚
醬燒骨
竹笙齋
個餐埋尾有個伊麵,油油膩膩,同埋太腍,個人鐘意干身點既伊麵。仲有壽包,係蓮蓉蛋黃餡,夠大過,不過都真係太飽,要打包。
伊麵
壽包
整體黎講,片皮鴨敗筆係賣相同刀功,其他食物既水準就普普通通。服務有點over左,侍應經理每次行過就埋黎睇下張單,其實都真係幾騷擾。埋單有七折,都叫做唔貴。不過下次想食片皮鴨都係唔好咁即興。