2018-08-19
今日經開中環,夜晚見無飯開,睇下周圍有咩食先。 呢間海南雞公主,鋪頭細細但個公主招牌勁搶眼,牆身嘅植物圖案都幾有睇頭,細心一睇上面仲痴左d 蝴蝶,幾靚wo☺️~~鋪頭以外賣為主,堂食就有大約6,7個位。主打款式有五款,價錢係中環黎講唔算太貴。 ✨最後外賣左兩個飯番屋企,雖然路程成個鐘,不過pack 得好好,無漏汁情況,包裝都幾精美。✨公主海南雞飯($62): 油飯色澤金黃,感覺乾爽唔油膩,飯粒幾有咬口,仲帶點香茅味。✨雞既份量都唔少,有8,9件。 雞皮薄薄的唔會太多肥油膏,下面夾住一層雞jelly,肉質都幾嫩滑👍🏻掂✨醬汁㨂左海南雞醬同特色麵豉醬。 本身唔係好食得辣,個海南雞醬對我黎講好味得黎都幾刺激,噴火啊。 特色麵豉醬相對無咁辣,仲多左陣麵豉香味,呢個好味,啱我!✨木瓜沙律入面有蘿白絲,豆角等等,全部爽口既配搭,都幾清新。✨甜品係椰汁糕,口感似大菜糕咁爽口,味道唔係太甜,而且椰香味濃,解下辣都唔錯。✨呢個便當對女仔黎講其實好夠飽,感覺幾豐富。✨泰式豬手飯($62): 豬皮超腍同入味,肉就略為韌左d, 咸酸菜好食。拎埋d 汁撈飯,味道唔錯~~不過比較下我就鍾意海南雞多d😁。
特色麵豉醬相對無咁辣,仲多左陣麵豉香味,呢個好味,啱我!
✨呢個便當對女仔黎講其實好夠飽,感覺幾豐富。