2019-12-09
送完朋友機之後返左東涌食晚飯,順便行下outlet。行到六樓見到一間叫六小館既餐廳,見到門口餐牌既二人套餐,價錢唔駛$300,所以入左去先。餐廳屬於半開放式,我地坐係藍磚胸牆旁邊,環境非常開揚。裝潢方面,時尚懷舊兼備。由於女友太想食鹽焗雞嘅關係,我地放棄二人套餐,改為散叫。古法鹽焗雞叫咗半隻,味道唔會死鹹,肉質幾嫩滑,唔算啖啖肉但唔會好多骨。另外用鹽焗雞既雞油作拌飯一流。野菌豆腐煲顧名思義有野菌同豆腐,其實仲有其他材料,豆腐野菌非常入味,略嫌份量比較細。蟹粉小籠包有我拳頭咁大,但外皮出奇地薄,充滿彈性但不會輕易破掉。邪惡的蟹黃油流曬出嚟,入面餡料啖啖都有蟹黃,非常鮮甜。灌湯餃入面包括大量豬肉餡,原粒瑤柱,鮮蝦等等,包薄不在話下,上湯同餃比例係1:1,上湯非常清甜,加唔加紅醋就悉隨尊便。以後大家行完outlet可以試下六小館,相信一定更加滿載而歸。
邪惡的蟹黃油流曬出嚟,入面餡料啖啖都有蟹黃,非常鮮甜。