2008-12-20
因為有同事會走.. 又近聖誕.. 所以就決定唻試下.. 攪左個christmas lunch.. 一入到好真係俾個設計吸引左.. 因為樓底高既關係.. 視覺感大左好多.. 外觀都好富麗堂皇.. 個feel好gd好正.. 一處應該係等位既地方亦好"骨子".. 好似一個俾人茗茶既好方.. 好周到.. 枱同枱之間既空位亦好闊落.. 好枱一邊.. 細枱一邊.. 好適合分隔開比較靜同嘈既一群.. 我地十四個人分到一張十二人枱都唔算太迫.. 亦好在我地食十二點同有book位,, 因為之後陸陸續續都有人唻.. 似乎係臨近聖誕所有地方都比較旺場.. 所以呢間比較貴既酒樓d大枱亦都算幾full..眼睛食完環境就梗係要真正醫下個肚啦.. 十四個人叫好三十三碟點心.. 三碟炒粉麵.. 食過d咩就唔詳細講.. 只係講d比較好既.. 蝦腸比帶子腸較細條.. 但真係整得唔錯.. 雖然蝦腸係平d.. 但真係好味d.. 蝦唔會霉.. 腸粉又滑.. 佢d豉油點少少已經好好味.. 相反帶子比較淡.. 似乎佢雪完之後解凍既時間唔夠長.. 蒸既點心比較多少少油.. 但都係可接受既程度.. 唔會話油到好肥膩.. 棉花雞只係連少
眼睛食完環境就梗係要真正醫下個肚啦.. 十四個人叫好三十三碟點心.. 三碟炒粉麵.. 食過d咩就唔詳細講.. 只係講d比較好既.. 蝦腸比帶子腸較細條.. 但真係整得唔錯.. 雖然蝦腸係平d.. 但真係好味d.. 蝦唔會霉.. 腸粉又滑.. 佢d豉油點少少已經好好味.. 相反帶子比較淡.. 似乎佢雪完之後解凍既時間唔夠長.. 蒸既點心比較多少少油.. 但都係可接受既程度.. 唔會話油到好肥膩.. 棉花雞只係連少少雞皮.. gd.. 見到個碟都係出水比油多.. 唔可以唔提既係佢既脆皮燒腩仔.. 係就係貴d.. 五十蚊得十四件.. 但真係好好味.. 個皮脆到卜卜聲.. 肉係見到幾層既少肥跟瘦肉相隔.. 全人類讚賞.. 另外佢既應該係蟹子炒飯真係gd gd gd.. 粒粒米都係炒得分明.. 唔油身.. 只係要蟹子唔需要其他都已經好好味.. 再加少少菜心"關"片點綴.. 又再增加視覺感.. 正.. 魚鬆炒鴛鴦粉(米粉加粉絲).. 都好正.. 佢地互補不足.. 淨米粉會淋.. 淨粉絲又唔吸引.. 真係好好好.. 最後茶水亦好好.. 茶色唔好多深.. 但已經好有清香味.. 呢間酒樓真係令我好滿意..
記住呀.. 出示隔離一期楝銀行大廈既員工證仲有九折添.. 所以令次我地慳近成百幾蚊.. 好抵..