2018-12-28
聖誕後,放多一日假陪下阿女行下街。阿女勁鍾意小籠包,所以揀北京菜同佢食。入到餐廳,阿女好喜歡個環境,平時好少見咁有中國特色既餐廳,佢仲扭住要影相,又見到枱中有兩條小魚游來游去,對小朋友黎講真係好驚喜。看看午餐餐牌,有好多選擇,而價錢一d都貴,全部都係$60留下,叫左糖醋排骨同小籠包,仲想叫多一款,被阿女阻止左。上菜都快,先有例湯(菜乾湯),阿女好喜歡,因為湯既味道係佢讀幼稚園全日校時,學校廚娘煲既味道。我就對個湯無特別感覺。有一款青瓜小吃,青瓜好爽口,味道較重蒜味,我喜歡!糖醋排骨個甜酸度係啱啱好,阿女仲用d汁撈飯,可惜有小部分既肉比較”un”。而小籠包,size偏大,夾上去唔會散,多汁多肉,美中不足是皮唔夠薄。最後送左碗綠豆糖水,呢個就真係no,好淡好稀又無綠豆味。好彩無叫多一個餐,兩個餐已經夠哂兩母女食。同阿女又食左個好開心既午餐,食物係ok,但環境係仲正d。