2020-10-24
今次係我第二次嚟大澳,但都係第一次喺大澳食嘢。就算喺平日過嚟,都好多鋪頭同食店都冇開,如果想食正餐,我建議你食完飯先過嚟好啲。不過試到其中一間叫做蘇廬嘅漁村風味棚屋cafe,都係主打輕食、甜品同咖啡,仲要係黃店。本身亦都因為咁而冇太大期望,不過呢間都幾爆,平日晏晝都已經要坐喺近門口張櫈度等一陣。裡面啲座位唔算多,我哋亦都好好彩,坐嘅位就係對正對面嘅漁村棚屋風景,雖然食物同嘢飲種類簡單,選擇唔多,但係質素係有,一路飲精品咖啡,食住tiramisu,一路望住漁村棚屋風景,非常寫意!另外杯同碟都係用中式花紋圖案,中西合璧都幾特別,冇違和感~價錢方面呢,佢一杯嘢飲+一件蛋糕或其他嘢食就95蚊,咁一杯嘢飲+一件蛋糕+一樣嘢食就125蚊,呢個價錢喺離島嚟講都係咁上下。📍意大利芝士餅tiramisu 如果你係tiramisu 控,呢個係必食之一,食落嘅口感非常滑,食完唔會覺得好heavy📍意式脆多士呢碟多士有3款唔同味,分別係羅勒蕃茄、蜂蜜芥末鯖魚同青木瓜XO蝦醬蟹肉,感覺都幾特別,惹味得嚟都幾夾,尤其係第三款個蝦醬味都唔會太重,肉味出啲,其餘兩款相對比較清淡,好視乎個人口味
📍意大利芝士餅tiramisu
📍意式脆多士
呢碟多士有3款唔同味,分別係羅勒蕃茄、蜂蜜芥末鯖魚同青木瓜XO蝦醬蟹肉,感覺都幾特別,惹味得嚟都幾夾,尤其係第三款個蝦醬味都唔會太重,肉味出啲,其餘兩款相對比較清淡,好視乎個人口味,我自己覺得三款都唔錯
📍熱精品咖啡
精品咖啡都係必試,亦都係整得最耐,但係值得等,口感好滑,連我唔係特別鍾意咖啡嘅都覺得唔算苦,但又keep到咖啡味
📍雞翼蝦子麵
以前食蝦子麵唔覺得有幾特別好食,今次就食到,靚嘅蝦子麵,一定食到好香嘅蝦子味,麵質爽口鮮甜,亦都唔需要落其他調味料,而佢就係咁樣。不過份量都係唔算大,所以都會叫埋其他小食/甜品
📍熱朱古力奶
朱古力味突出,唔會太甜