2017-08-11
作為觀塘土生土長者,約會場地當然是方便最緊要!!加上觀塘開始發展為商業區,大部份朋友都在這邊上班,速成了是次觀塘之約。在openrice搜尋發現了這間''人間世茶會館'',看看店內環境不俗亦有主食提供,就試一試佢!!因是品茶的地方,予約時已被告知不能帶上小孩, 來到店時果然份外寧靜,傳來淡淡的木香。食物沒有套餐,眼看份量不是太多~我們三人叫了一沙津,一湯,三主菜,一茶,一甜甜胡麻豆腐沙津-和相片一樣沒有什麼特別,份量也很小~ 可以忽略南瓜忌廉湯- 帶著非常香濃的南瓜豆乳味,是女生喜歡的味道!!浦燒鰻魚飯- 一上枱時,我係咁笑佢係餐肉煎蛋飯(笑~)因為鰻魚實在太厚身啦~~~再配上甜蛋卷~ 好味!!黑蒜帶子意大利飯- 帶子勁大勁厚肉,飯粒亦軟硬適中!推介!!菠菜蟹肉意粉- 個人覺得不錯,可是兩個朋友都覺得魚子有一魚腥味,所以扣了一分。蟹肉份量亦不小,食完很有滿足感。黎到茶館,無理由唔試吓~ 店員推薦的胎菊皇~ 個人感覺比一般的菊花茶清香!最後甜甜,相機食先~當然係特濃朱古力茶壺~只有手掌般大,精緻袖珍~ 雖然精緻但相當有份量,朱古力味香濃!三個人分已覺得得岩岩好!!餐廳沒有加一,最後結帳,
南瓜忌廉湯
日式浦燒鰻魚飯
因為鰻魚實在太厚身啦~~~再配上甜蛋卷~ 好味!!
黑蒜帶子意大利飯
菠菜奶油蟹肉意粉
蟹肉份量亦不小,食完很有滿足感。
胎菊皇
特濃朱古力茶壺
餐廳沒有加一,最後結帳,每人約$230。
以環境,食物質素,且不限時~ 推介比大家啊!!
題外話/補充資料:
看見隔離枱客人拜託了店員將茶壺加水, 看來可以無限添飲!? 但記住每一個茶品order,只會跟上一隻杯啊~!