2023-02-10
同朋友一行五人到星光行北京樓用餐,我們是預先訂咗要求了窗口位置。入去的時候覺得裝修好似有點upgrade 了,因為幾年沒有去過,配合燈光,餐廳感覺高大上,而且有大玻璃,可惜我們的位不是窗口只是能看到窗。但是沒所謂,重點應該去返食物嗰度。六點多去到的時候沒有太多人,晚一點差不多全場滿座,但餐廳員工極少,要大聲叫唔該才能找到一個人,因為你揮手是沒有人會看到你,完全不配合裝修。沒有叫套餐,選擇了單點菜式。餐廳定價比較進取,所以都會期望食物有一定水準,好可惜,沒有一樣食物是好吃的,而且沒有一樣是有溫度的。全部不是凍就是室溫,或者微暖。前菜不過不失,但係素鵝入邊只有紅蘿蔔。主菜是北京填鴨,一隻,$488賣相不錯,淨皮和連肉都有,適合不同喜好的人。可惜好老好鞋好柴。而且唔熱!包片皮鴨的餅皮是用一個火爐蒸著,但出奇地每一片都是冰冷的,應該是從雪櫃取出直接放上去,但係每一片疊起阻隔住蒸籠出蒸氣嘅位置,根本沒有辦法將餅皮蒸熱。其實呢一個爐只可以作保溫用途,如果你將凍的餅皮直接比客,直到食完飯都唔會熱。再食第二樣主菜,已經對呢一餐完全失去信心,呢一碟差得過份,啲肉全部好似湯渣一樣,真心難食,但係咁貴都係食
沒有叫套餐,選擇了單點菜式。
前菜不過不失,但係素鵝入邊只有紅蘿蔔。
主菜是北京填鴨,一隻,$488
再食第二樣主菜,已經對呢一餐完全失去信心,呢一碟差得過份,啲肉全部好似湯渣一樣,真心難食,但係咁貴都係食埋佢,食係因為佢收得貴,唔係因為佢質素好,質素相比兩餸飯的還要差!
蔥爆羊肉,自己睇,不如叫蔥爆蔥加肉碎算啦,5個人可能每人冇一粒,真係好意思收人哋百幾二百蚊?要讚嘅係我地同店員反映,佢即提議換第二樣或取消,所以呢碟冇食,唔知味道。
呢碟豆腐,冇偷食,上枱就是這樣,味道係唯一好少少,雖然個汁都係奇奇怪怪,起碼佢係暖暖地,唔係室温。
其實我見到佢有微波爐㗎,不如你叮熱俾個客,個客都冇咁嬲,就算唔係好食,如果每一樣嘢都係熱嘅,你環境又幾靚,衛生又唔錯,又有窗有景,我都唔會有咁差嘅用餐感受,但係啲碟碟都係凍,想點啫?
雖然都唔係熱,不過是但啦,食咗幾碟之後都預咗,起碼都係有肉汁嘅。
甜品睇樣都幾靚㗎,有興趣自己去試吓,我就唔會再去。
環境本來想比5分,因為我入去嘅時候真係好唔錯(未入客),但到我走嘅時候發覺佢放晒啲機械人喺度送餐,降價到自己好似茶餐廳咁。扣1分,廁所幾靚,呢個係我諗咗好耐可以讚呢間餐廳嘅地方。
多謝收看,如果想睇多啲我嘅真實食評,可以follow。
總結:環境好,乾淨,好坐,但食物唔得。