2006-04-16
難得放假o訓飽就近近地選擇咗沙田新城市間香葉坊,知係貴,但唸著餓咗成日,所以兩個人就叫咗以下食物:1) 香茅椰香豬排飯$522) 海南雞飯$583) 香蒜野菌$454) 香茅炒聖子$4x-$5x唉,老公話個豬排木,飯又唔多ok;而我食的海南雞好雪雞質素, 無論個湯個雞定個飯,我個人都覺得旺角西洋菜街間凱船門比佢好食;話明推薦,唔明點解的野菌比個柠檬整到越食越苦,要來點的酸奶又唔啱食,論賣相味道定口感,我個人都覺得旺角雅蘭中心品味人生個鬆皮焗野菌好食過佢太多啦;原來發現炒聖子係咁多個菜最好食,但係我地都覺得有少少spicy但又甜的濃汁唔係太啱胃口,尤其汁多到差不多蓋過聖子,食落都唔知o的聖子本身係咩味道(除非用清水沖去o的汁啦),好似大排檔炒得啱我吔o的口味.食完個舌頭同個胃覺得好怪(轉食每樣菜前己飲咗好多清水),不同的濃味衝在一起.個人覺得餐廳老闆要知道食物好唔好食,除咗每樣試一啖,更加要係度食全餐,將他們食晒落肚咁先知整體合唔合格.
1) 香茅椰香豬排飯$52
2) 海南雞飯$58