2016-06-06
好鍾意食意大利菜,薄薄pizza、risotto、pasta全部都啱,呢度一直係我目標之列,灣仔店唔太就腳,就選尖沙咀吧。尖咀店隱藏係Mira mall 2樓一角,平時真係好少機會經過,但都唔算難搵。食意菜的地方通常唔會好拘謹,呢度亦走casual dining路線,環境明亮舒適,同一班朋友來都適合。事前有做少少功課,知道邊幾樣必點,亦知道點餐後會奉上餐前麵包,肚餓的我當然好期待。點知等到送上第一道菜仍未見麵包蹤影,就忍唔住問侍應,換來只係冷冷的一句:冇左一排啦。果句冷言猶如一盤冷水,頓時扣晒印象分。算,服務唔好唯有寄望食物質素吧。 Quattro Formaggi($128)係其中一樣必點的,如果大家同我一樣係芝士控的話。個名好似好深,其實即係四色芝士pizza,包括asiago、parmesan、mozzarella、fontina,配以茄醬做底,最愛咁簡單的pizza。剛焗起的pizza熱辣辣,一啖咬下好有牽絲效果(凍左就冇呢個效果),芝士鹹香十足,餅底都算薄,微微隆起的批邊好脆,大力少少都會整碎。相對於pizza,我對risotto更為鍾愛,所以明知今次三五成群咁食飯,我都照
Quattro Formaggi($128)係其中一樣必點的,如果大家同我一樣係芝士控的話。個名好似好深,其實即係四色芝士pizza,包括asiago、parmesan、mozzarella、fontina,配以茄醬做底,最愛咁簡單的pizza。剛焗起的pizza熱辣辣,一啖咬下好有牽絲效果(凍左就冇呢個效果),芝士鹹香十足,餅底都算薄,微微隆起的批邊好脆,大力少少都會整碎。 相對於pizza,我對risotto更為鍾愛,所以明知今次三五成群咁食飯,我都照點左分量少的risotto(每人只分到一湯匙左右😆)。呢道係 black truffle paste & Parmesan risotto($88),又係簡單的黑松露醬+芝士配搭,撈勻之後黑松露香氣四溢,飯粒唔會遷就香港人口味煮得腍,有咬口,醬汁亦creamy,不俗。 反而意粉就普通左d, Spicy crab meat & garlic spinosini($108),雖然話辣,其實唔多感受到。蟹肉算多,有一絲絲亦有一舊舊,感覺似生拆而唔係罐頭貨色,味道亦鮮。只係純碎個人喜好問題,我唔太鍾意多汁的意粉,整體問題都不大。 另一款係 Seafood spaghetti($98),有魚、青口、魷魚、蝦等等,材料鮮,加上少少茄汁底,係比較清的一道意粉。 大家share左一壺無酒精的peach tree($120),內有桃、橙汁同sprite,橙味稍蓋過左桃味,不過酸酸甜甜都幾醒胃。 值得去指數: