2016-10-26
自從韓劇來自星星的你播出之後, 炸雞就好似成為咗韓食嘅代表。依家嘅年青人多受韓流嘅影響, 無論係衣、食、娛樂都冇一不“韓”。不過可能依家年紀唔細, 對於韓流興趣不大, 唯一鍾意嘅就係食韓國嘢。今日就去咗蘭桂坊隔離M88嘅 《Goobne》, 聽聞呢間《Goobne》喺韓國有成千間分店,喺香港都開咗成六間分店。 呢間位於中環嘅店,地點超級方便,食完飯行過隔離就係蘭桂坊, 啱曬一眾熱鬧人士。今日由於人多,可以試到兩種口味嘅炸雞。 第一款係Fruity Soy Garlic 果香蒜味烤雞, 第二款就係深層芝士烤雞。 果香蒜味烤雞上面淋有醬汁,食落甜甜酸酸,清甜嘅蘋果味加上清新嘅檸檬味,再加上惹味嘅蒜香,令我哋食到舐曬手指。 雖然醬汁淋上烤雞面, 但烤雞嘅皮都可以保持住香脆。 而且由於烤雞唔係油炸而係烤焗, 所以可以將雞嘅油脂迫出, 食落就冇咁油膩。至於第二種口味深層芝士烤雞, 上面撒滿各種芝士粉, 芝士粉帶有鹹香之餘,亦帶點甜味。味道有點似細個食開嘅芝士圈。 一咬落去爆出肉汁, 由於芝士粉散佈係雞皮上面,真係好難將雞皮放棄,將肥胖置諸不理。除咗炸雞之外, 呢度嘅特製雞蛋卷都非常之出色, 雞蛋
今日就去咗蘭桂坊隔離M88嘅 《Goobne》, 聽聞呢間《Goobne》喺韓國有成千間分店,喺香港都開咗成六間分店。 呢間位於中環嘅店,地點超級方便,食完飯行過隔離就係蘭桂坊, 啱曬一眾熱鬧人士。 今日由於人多,可以試到兩種口味嘅 炸雞。 第一款係Fruity Soy Garlic 果香蒜味烤雞, 第二款就係深層芝士烤雞。 果香蒜味烤雞上面淋有醬汁,食落甜甜酸酸,清甜嘅蘋果味加上清新嘅檸檬味,再加上惹味嘅蒜香,令我哋食到舐曬手指。 雖然醬汁淋上烤雞面, 但烤雞嘅皮都可以保持住香脆。 而且由於烤雞唔係油炸而係烤焗, 所以可以將雞嘅油脂迫出, 食落就冇咁油膩。