2022-05-19
朋友介紹超人氣鮨文,由於超多人book,在大約兩個禮拜前已經book lunch Omakas,好期待去試食👀去到店嗰陣時大約1点25分,我哋book咗1点30分,由於上一台客人還未離開,我哋唯有在門外等咗一陣🙄入到店內,其實係好細得兩張枱,睇咗個menu有幾種唔同嘅價錢,由$398-1388,分別叫咗4個$628及兩個$408,主要分別係15件同10件寿司,套歺包括茶壺蒸,手捲,魚湯及甜品。第一樣上枱嘅茶壺蒸,熱辣辣鹹度剛剛好,蛋超級嫩滑,食落去比我去日本食茶壺蒸更加好味,抵讚👍廚師每整1件壽司都会解釋依件壽司嘅入面食材及加入啲乜嘢配料,重教埋我哋點樣食壽司先食到佢個鮮味,可惜多都唔記得咗🙄下次再去食時真係要帶埋個錄音機先🤭🤭🤭所以唯有介紹比較深刻及特別的壽司。👆海膽用一個紫菜包圍住,廚師放咗極多嘅海膽,見到成個壽司好飽滿,本人一般都好怕食海膽,国為怕一大陣惺味,點知呢個食落去一啲都唔惺,口腔充滿鮮味,真係冇得顶👍👍👍鱈魚壽司廚師加入袖子,少量海盐,食落有淡淡嘅柚子味,清新😋蝦非常新鮮比出面其他嘅高檔嘅酒店還要好食👍/@以上幾款壽司包括赤貝,炭燒池魚,中拖羅,時不知等等有啲名稱聽都未
鱈魚壽司廚師加入袖子,少量海盐,食落有淡淡嘅柚子味,清新😋
蝦非常新鮮比出面其他嘅高檔嘅酒店還要好食👍
@
以上幾款壽司包括赤貝,炭燒池魚,中拖羅,時不知等等有啲名稱聽都未聽過,今次真係大開眼界及長知識🤭
👆依個真係不得不提係三文魚子壽司,每一粒嘅魚仔都好精瑩,D三文魚子在口中爆破個感覺好特別,又係一啲惺味都冇,就知道佢食材有幾新鮮👍👍👍
最後送到嘅熱湯,原來呢個湯師傅介紹系用好多唔同種類嘅魚,淆成啲湯充滿骨膠原,食落去係個口有少少黏黏地好有魚香味,真係好好飲,perfect😋😋😋
最後個甜品係梅酒啫喱加朱古力泡芙,梅酒啫喱第一次食感覺都幾特別,唔錯唔錯
,總括嚟講第一次食廚師發板,真係沒有令人失望。同埋個廚師係每一樣食材都解釋得好清楚,魚肉係魚嘅邊個部位,怎樣食法,才会增添味蕾,雖然食材唔覺得係最頂級,但本人已經覺得好滿意,最後值得一讚serve我哋個廚師好好人令到我哋享受一餐愉快嘅午餐😍值得推薦。