2014-12-28 1401 瀏覽
有次喺日式零食店買咗盒馬卡龍黎試,覺得味道怪怪的,好似食緊香口膠咁,完全唔掂,啱啱捐完血,冇野搞就令我想起不如去尖沙咀啦,嗰邊有好幾間唔錯嘅店,就決定坐地鐵過去了。。。去到海港城。。。。好多人,包括拉住行李嘅自由行,就因為咁嘅原因所以我唔中意黎尖沙咀,對我哩種人黎講,簡直就係受罪。。。我又天星碼頭嗰邊入,對唔認識路嘅人黎講問人係最好辦法,人又多,有玩緊迷宮嘅感覺。。。。。。海港城真係好大(係好長,又一邊行去另外一邊真係幾無奈),問完人再睇下商場地圖,終於俾我搵到哩間今日嘅目標【Pierre Herme】了。入到去,聽到店員話要排隊,排隊排隊。。。有店員serve緊前面嘅客人,就等等我,終於等到了,有另外一位店員小姐行埋黎喇,但唔知點解,佢居然先serve企喺我後面個自由行女士。。。唔通我真係咁冇存在感咩? 算了,可能佢以為我同前面嘅客人係一齊架啦,冇所謂啦,放假我唔趕時間。。。。。。啱啱位小姐幫完個自由行,終於留意到我仲企咗喺度喇,就先問我要幾多件啦,之前已經聽到一次過最少要買7件,一個大男人想試下味姐,買咁多做乜? 就7件啦。。。冇記錯位店員好似叫我【小姐】,我係因為行一大段路所以除

啱啱位小姐幫完個自由行,終於留意到我仲企咗喺度喇,就先問我要幾多件啦,之前已經聽到一次過最少要買7件,一個大男人想試下味姐,買咁多做乜? 就7件啦。。。冇記錯位店員好似叫我【小姐】,我係因為行一大段路所以除咗件外套,件T又緊身,令我露咗啲胸肌出黎,咁都唔係小姐架,我似Tom-boy咩?算,可能係位店員小姐講野太溫柔令我聽錯姐,冇所謂啦。。。之後再問我想要邊隻顏色嘅盒,真係體貼喇,我都明白係有好多人買返去同人share或者啲男士們買去送俾女朋友的,明白明白,理解理解,是但啦,就哩個啦。。。

開始揀口味了,頭先聽到前面個男人要咗4件白色嗰一隻,咁我就要兩件啦,唔好靠害呀
。然後要一件鵝肝朱古力,然後再要朱古力熱情果,其他就。。。唔記得,就記得係位店員小姐提議的。

俾錢,之後就有另外一位女店員將盒馬卡龍放的靚靚攞過黎喇,佢好似同我講過啲乜,不過佢實在太溫柔了,聽唔清楚,好似係講關於保藏嘅事,冇所謂啦,一黎佢可愛嘅外貌加上親切嘅笑容令我得到最後嘅安慰,二黎我準備等陣一個人食曬佢

出去搵個地方坐低就開始試味了。。。咬咬,外面有點點質感但軟軟的,裡面用條脷一壓就軟下去了,非常鬆化,甜味亦剛剛好,唔會太甜,感覺唔錯啵。。。再食另一塊,再一塊。。。每一件感覺都有少少唔同,都好味,大男人嘛,食野食出感覺就好,我先唔會記得味道有咩分別,又食過咩味呀,係咪? 睇緊我哩篇食評嘅男士們
本來只係想食3件試下味,但食下又一件,食下又一件,食多咗一件添。。。

最後剩返3件,點處置? 呵呵,有機會食我口水尾嘅人咪知囉,我就話,男人老狗經過好多時只係想試試味,感受一下,但一下感受就要買7件俾220蚊,代價就高咗啲囉,食剩攞住周圍行又麻煩,攞返去同人share又違背咗想試食嘅想法,點解一次過要買咁多呢,何況附近大把選擇又唔係得你一間店,所以就算味道係唔錯的,我問自己,最後都只係可以俾到OK嘅評分
2014-12-26
外賣自取
$220 (其他)
  • 馬卡龍