第一個食評,一間冇服務既餐廳,冇人巡枱,亦都有人收野,茶飲晒,未見過有侍應主動加茶年幾前同男友來過食過,見環境幾好,所以早一星期前訂位約埋朋友來食飯慶祝生日, Megabox 出入其實幾吾方便,如果吾係貪個環境好,寧願食任食既韓燒,上次來要等位,今次一來到,冇乜客,以為係閒日,六位坐圓枱梳化卡位,係坐低已經比晒茶,人齊就叫野食,揮手揮好耐先有人應, 叫完野都有跟d 碗仔,剪刀D set 成日漏野:其中有3個燒烤set ,每set 跟三色前菜,菜絲沙津,白飯,湯,生果,熱柚子蜜,D 食物來晒 ,d野來晒,準備食野時,發現來得兩個白飯,同個侍應講完都有出番比我地,食左一陣,石頭戈飯來左,但冇匙羹,想拎隻匙羹都要敲住有人先拎到(感覺上變左有人出菜,但出完菜後想揾個侍應都冇)淨見到幾個員工企係茶水間度吹水,叫左幾聲先至有反應,有d 就哩埋廚房,個口咬住野咁行番出來,食到九點,見d 員工急急脚收檔,之後第3轉加左個牛舌燒烤set同豆腐湯set ,又漏野, 湯同前菜冇來,要追先有,雖然兩樣野都吾係值錢,但我地係比錢消費,覺得好似側側膊吾多覺咁,又吾係忙wo, 但就成日都漏野,又冇人會巡枱收下野,茶

上次來要等位,今次一來到,冇乜客,以為係閒日,

六位坐圓枱梳化卡位,係坐低已經比晒茶
D 食物來晒 ,d野來晒,準備食野時
,發現來得兩個白飯,同個侍應講完都有出番比我地

食到九點,見d 員工急急脚收檔,之後第3轉加左個牛舌燒烤set同豆腐湯set ,又漏野, 湯同前菜冇來,要追先有,雖然兩樣野都吾係值錢,但我地係比錢消費,覺得好似側側膊吾多覺咁,又吾係忙wo, 但就成日都漏野,又冇人會巡枱收下野,茶飲晒又冇人加

到九點半,就拎住張單來直接話截數兼埋單,吾會問客人有冇野想加,之後個女仔仲話仲有五杯柚子蜜陣間會出埋,餐飲到最後先上?個生果,食飽都未見出現!真係奇怪!埋單成為$820,埋左單之後我地都盡快燒埋d肉,最後上埋蛋糕,我見個男侍應好小心咁拎住個點著蠟燭既蛋糕行出來,擺低之後我地就影左陣相,叫左侍應拎碟分,蛋糕係自己分既,分好之後拎蛋糕既男侍應就走埋來話會收$50()蛋糕費
…朋友來的時候已經托店員雪起蛋糕,拎得蛋糕來梗係會食埋啦,就算食吾食多口都問句呀,從來冇人提過收錢之類,切好晒蛋糕分埋,再詰比你聽要收錢,比人既感覺吾係咁好囉,果$50真係豪比佢!

冇服務既餐廳,就好似冇王管咁,員工就會懶散,去廁所時見到有個著黑衫,應該係經理/主任,淨企係門口帶客同收銀,冇理過入面,所以後面發生咩事都吾知

講真1間餐廳就算d食物幾好味,連服務都冇既,想留住人都幾難,所以以後都吾會再幫襯
2012-11-26
慶祝紀念