2022-12-02 1155 瀏覽
十年都唔去一次屯門嘅我 今日咁啱要同親戚黎屯門有啲野做 搞掂之後就求其搵間餐廳醫肚 見上海菜大家都啱食就黎左謝謝儂酸辣湯我地叫左例牌 即係一鍋 份量都幾多 夠我地6個人每人一碗 酸味同辣味好平衡 亦都幾足料 呢個係第一道上嘅菜式 水準唔錯 冇諗過成餐飯最好味就係佢😆小籠包皮唔算薄 入面有少量湯汁 我覺得小籠包係上海菜嘅代表之一 所以自然期望都會比較高 呢間就做得麻麻地啦謝謝儂炒飯炒得幾乾身同粒粒分明 入面有菜芯 蝦 鴨肉 食落尚算香口又唔會太油酸菜魚魚嘅份量唔算多 有部份係煎香左嘅 下面有好多幼身紅薯粉墊底 味道方面 好清淡 又唔酸又唔辣😟 如果唔食得辣或者追求淡口味嘅可以嗌黎食下仲有幾樣冇影到相嘅分別係:上海粗炒份量幾足 麵夠粗身幾有咬口 入面有菜 肉絲 香菇絲 炒得幾有鑊氣紅油抄手雲呑皮好滑溜 紅油幾香配埋甜甜地嘅汁 辣味好溫和 配埋蔥花同炸蒜食更香口豆沙鍋餅比之前食過嘅厚身 豆沙比例相對少 不過就冇咁甜 餅上面有少少椰絲 幾特別 不過我本身唔鍾意食椰絲 同行親戚話幾香

酸辣湯

上海粗炒
紅油抄手
豆沙鍋餅
2022-11-20
15 分鐘 (堂食)
午餐