2021-02-27
一直都喺ig見到好多關於crazypie既好評,前排生日男友就買左哩個批比我做生日蛋糕🥳🎂 令我終於有機會一嚐佢地既批,趁機寫返篇食評先~ *,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥𝓵𝓮𝓽'𝓼 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓽‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*🥧 玄米抹茶麻糬(大批) ($328)個批有好多層唔同既layer,分別有抹茶生朱古力、cream、抹茶玄米mousse、麻糬同戚風蛋糕,一啖食落去有多重既口感,哩點好值得一讚👍 因為對於大批黎講如果只有一種口感,食到第二啖、第三啖好快就會厭,不過整體口感偏硬同dense,個人覺得中間層mousse可以軟心少少🧐 口感會更佳,亦可以更加突顯到麻糬既煙韌。佢既餅底我覺得好出色,口感適中,crunchy得黎唔會太硬亦唔會過於鬆散,而且有牛油香😋 至於味道方面,抹茶味濃郁,而且有抹茶既苦澀同回甘,但係完全食唔到玄米味🙈🙈 不過如果就咁單純以一個抹茶批黎講味道都幾好,可以甜返少少🤏 宜家個批既甜味完全只係靠最上嗰層生朱古力同埋cream,而且哩兩層layer本身都只係少甜,所以其實整體既味道都幾苦下😅 如果甜返啲既話食落會更舒服 *,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥
🥧 玄米抹茶麻糬(大批) ($328)
*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*
#非專業食評
#食評只反映當日食物質素