2019-05-10 261 瀏覽
一星期總有一日會同媽咪出街食飯,今晚揀左最愛既上海菜。 經媽咪既同事介紹依間平靚正又地道既餐廳。 餐廳裝潢有點中國古典風色彩,而且十分乾淨企理。座位唔算多,但沒有逼狹感。 當晚是平日,都幾乎全場爆滿,而且還有很多人排隊等外賣呢,可見其人氣。-餐廳選擇十分多款,接過過百款。 我們點了一些冷盤及小炒,味道都相當唔錯!先點了一份冷盤口水雞 $65,取名為口水雞,意思是好吃到令人口水直流。除了辣之外﹐是多種辛香料交織而成的豐富口味和層次,吃不出單一的某味﹐配上嫩滑雞肉,相當滋味。-再來年糕炒回鍋肉 $88,主要食材是半肥瘦的五花肉和煙韌年糕。再加上爽口椰菜及香蔥,與豆瓣醬一併炒香,夠鑊氣惹味無窮。-媽媽晚餐多數想吃碗白飯,正好這碟小菜伴白飯吃一流! 咸肉韮菜花炒蝦干 $88, 嫩綠的韮菜芹菜,配以咸香味濃的蝦乾及鬆化咸肉,唇齒舌間有多層次的滋味。-食上海野點少得招牌小籠包 $36,小籠包即叫即製,好吃精粹在於湯,整粒放入口中,咬破後,暖暖的肉汁爆在嘴裡,滋味無比。-最後來杯香滑暖豆漿!正

最後來杯香滑暖豆漿!正