最近終於放寬防疫限制,但工作關係,暫時尚未可以飛✈️,我就唯有繼續留喺香港消費,捐窿捐罅搵嘢食。星期六晚我同朋友預訂咗位於中環嘅「USHIDOKI」食懷石料理,成日聽人講懷石料理Kaiseki,不過食都係第一次。料理店格局帶畀人舒服嘅感覺,🪵木系嘅裝潢平實得嚟不失氣派。全場只得十二個座位,行「割烹」風格,客人坐喺圍住開放式廚房嘅吧枱座位,可以一邊享受料理,一邊欣賞師傅嘅手勢。呢度嘅師傅係來自日本🇯🇵,所以同客人之間嘅交流就全靠懂得日文嘅店員作翻譯。同時,佢哋亦擔當介紹菜式嘅角色,態度非常專業,且親切有禮。同樣係Fine Dining,但懷石料理比起西式更親民,氣氛輕鬆,唔拘謹。晚餐菜單每位$2,000,包含十一道菜🍽,以鹿兒島和牛「小田牛Odagyu」作為主打,並融入「Tongue to Tail」嘅概念,估計係指全晚會食匀多個牛嘅部位。1️⃣先付Appetizer黃色碟入面裝住嘅糊狀係蓮藕蓉,口感微微黏,幾得意😚,並混入烏魚子同高湯煮製。蓮藕蓉中間仲放咗炙燒帆立貝同和牛柳,兩款食材各自都幾突出,帆立貝鮮嫩,而全晚食嘅第一件牛就已經好出色,質感軟綿,肉味濃郁。2️⃣座付Zatsuki牛脷湯由三種
1️⃣先付Appetizer
黃色碟入面裝住嘅糊狀係蓮藕蓉,口感微微黏,幾得意😚,並混入烏魚子同高湯煮製。蓮藕蓉中間仲放咗炙燒帆立貝和牛柳,兩款食材各自都幾突出,帆立貝鮮嫩,而全晚食嘅第一件牛就已經好出色,質感軟綿,肉味濃郁。
牛脷湯
2️⃣座付Zatsuki
牛脷湯由三種湯頭整成,包括牛湯、雞湯同柴魚高湯。湯品除咗薄切牛脷片之外👅,仲加入北海道雪蟹、千枚大根(即係切到好薄嘅蘿蔔片)、鶯菜同炸芋頭等。湯品唔油膩,清澈得嚟好好飲,並滲出菊花香🌼,飲落好舒服同暖胃。
和牛他他
3️⃣向付Mukouzuke
和牛他他用上櫻花木作煙燻🌸,以提升香氣同觀賞度,另外亦以多種矜貴食材作點綴,例如金箔同魚籽醬。🐮他他由唔同位置嘅和牛同小黃瓜整成,食落無筋又帶點爽脆。店員建議第一啖先食原味;第二啖再撈埋自家製作嘅鮮海膽醬食;最後就係放上皇室天婦羅紫菜一併食用。
4️⃣溫物Warm Dish
和牛壽喜煮算係其中一個高潮,師傳開初會先向我哋展示陣間食嘅牛肉🥩,和牛不愧為和牛,雪花紋理超靚。同時,師傅更會問及我哋啲和牛想要幾成熟。既然啲牛咁靚,就當然唔好浪費,可以食生少少。
店員介紹湯底係由開業煮到而家,大約三至四個月,並會每日更換新鮮嘅洋蔥。🍲壽喜燒汁色水好深,不過味道惹味得來,唔會過重口味。另一邊廂,牛肉上面有兩種醬汁,黑色嘅係松露醬,而綠色就係春菊(皇帝菜)醬
和牛壽喜煮
講完一輪仲未食得,因為師傅會拎嚿黑松露出嚟,喺客人面前起勢咁刨,務求鋪滿表面範圍;🍄鮮松露嘅香氣頓時撲鼻而來。成個場景回想起都幾震撼!
師傅建議我哋將和牛包裹洋蔥一齊食最滋味,洋蔥煮到又淋又甜,而底部就仲有溫泉蛋🍳,係經典配搭呢。最後千祈唔好忘記伴旁嘅一口松露飯🍚,你可以就咁食,或者將佢哋撈埋食,而撈埋嘅方式可將飯放入大碗,抑或將大碗內剩返嘅汁從旁邊嘅咀倒入飯羹,製成TKG(Tamago Kake Gohan)。後者有啲高難度,所以我哋揀咗前者。
雪葩
5️⃣箸休Hashiyasume
接住落嚟就係雪葩🍧,主要作清新口腔之用,畢竟前面都食咗幾道菜嘛。雪葩呈紫紅色,不難推斷佢係紫薯味💜,另再加柚子。佢同甜品唔同,甜度較輕,以清爽為主。伴旁有片炸慈姑,幾特別。裝住雪葩嘅器皿好可愛,我會喺食評尾段再作介紹。
和牛手握壽司
6️⃣握物Nigiri
每人一件和牛手握壽司🍣,製作一絲不苟。壽司所選用嘅牛部位係西冷,油脂比例較高,燒起上嚟份外香口,油香滿溢。上菜前師傅會用燒熱咗嘅備長炭再喺牛肉面燙一燙🔥,仲問我哋Ready未先動手,滿足打卡嘅需要。壽司上面嘅汁係餐廳自家製嘅紅酒蘋果汁,伴旁就仲有醃漬西芹
吉列沙朗牛扒三文治
7️⃣強肴Shiizakana
吉列沙朗牛扒三文治🥪…,吖唔係,係合唔埋嘅三文治先至啱。麵包薄薄烘至微脆,左右兩邊唔同口味,店員建議先食鮮甜嘅海膽,然後再食鹹香嘅魚籽醬🤤。兩樣都同吉列牛扒好夾,吉列皮酥脆唔油膩,肉身炸完仍能保持肉汁。如果間場想清清味蕾,可試吓用紅酒醃漬、微微辣嘅甘露子
溫煮和牛
8️⃣煮物Nimono
以碗盛嘅溫煮和牛好適合呢個天氣食用,隻手放上碗邊可取暖♨️。湯底係牛湯溝柴魚高湯,再加入蘿蔔蓉同好香嘅紫蘇葉。呢道菜嘅海膽經輕輕煮過,食落果然別有一番風味。和牛用上肉眼蓋嘅部份,由於放湯,所以無其他菜式中嘅牛咁突出,反而同其他食材更融和。
煮物中白色軟綿綿嘅係鱈魚白子(即生殖器)🐟,味道其實唔腥,但始終咁煮就比較原汁原味,未必每個人都鍾意食。我認為配埋日本蕃茄仔或京水菜一齊食,咁就無咁突兀,另發現原來水菜幾有咬口的。
和牛西冷扒拼吉列鵝肝
9️⃣燒物Yakimono
呢道菜式嘅擺盤直頭好似藝術品一樣🎨,色香味俱全。主角係和牛西冷扒吉列鵝肝,西冷有一定厚度,食落口感好正,生熟度控制得宜。吉列鵝肝唔算常見,比一般西餐廳煎鵝肝更「外脆內軟」,但本身已經係一嚿油,再炸埋就有啲啲漏🙈。
菜式嘅其他食材仲包括用雞油燒嘅茄子🍆、艾草同小麥粒整成嘅麵筋粉團、銀杏、炸蕎麥麵、稻米爆谷同蒜片等。圖中上方燈籠形狀嘅係龍珠果,入面放咗粒檸檬味嘅糖漬栗子🍋,建議最後食用。整體而言,成道菜唔使沾汁食,都已經夠味。
🔟食事Shokuji
其實食到呢個階段已經飽晒,但主食仍然有兩味。首先有兩件卷物🍙,一口大小,食用方便。紫菜卷包裹醃製牛肉同小黃瓜等,後者口感脆卜卜。左邊嗰件上面嘅灰黑色粉末係風乾咗嘅魚籽醬,製成條狀再刨,散發微微香。另一件就係爆漿三文魚籽,味道好出,極具鹹香。
牛尾湯稻庭烏冬
牛尾湯稻庭烏冬🍜,師傅建議我哋先飲一啖湯,品嘗牛湯同魚湯嘅原味。碗中嘅和牛片超大塊,客人可按照喜好喺高湯涮涮至心儀嘅生熟度;湯底亦因此由淡湯變成濃湯。稻庭烏冬麵條幼身,質感好順滑又掛湯。雖然飽,但我連湯都全部飲晒。
⏸水菓子Mizugashi
最後終於嚟到甜品最中餅皮有啲似威化,口感微脆,無變潮。兩層餅皮中間夾住餐廳自家製嘅海鹽雪糕🍨,以及合時令嘅粟子蓉,伴旁仲有件天婦羅炸蕃薯可以配嚟食。另一款甜品就係抹茶布甸🍮,抹茶香同蛋味好匹配。兩款甜品甜度適中,再配埋熱辣辣嘅綠茶,為完美嘅一餐作結。
懷石料理除咗提供優質食物之外,亦非常注重儀式感,以及用餐嘅細節,就例如男士同女士所用嘅餐具有所不用。男士用金筷子同淨色茶杯;而女士就用紅筷子同花花茶杯🥢。第五道菜裝雪葩嘅器皿個蓋亦有分男女圖案,店員專登拎埋出嚟俾我影相。茗茶方面,食甜品前所配嘅就係焙茶🍵,而且店員全程會主動為客人換上高溫熱茶。軼事一則,每道菜都會由師傅遞上,有一下我無為意自己用手接咗,佢哋即刻頗為緊張,店員並立刻幫忙,所以無乜特別事的話,我哋都係乖乖坐低、享受就好了😎。睇嚟整個用餐過程都涉及唔少學問啊。
圖中左邊嗰位係餐廳嘅總廚,而旁邊就係今餐嘅主廚👨🏻‍🍳;另外仲有兩位助手冇入鏡。雖然我哋並無用日文直接溝通,不過都充份感受到佢哋嘅熱誠,以及對烹調同食物出品有好高要求。我哋坐喺席上猶如欣賞緊一場表演,師傅要喺事前做足準備功夫,先至可以將整個煮食過程,一覽無遺、不慌不忙咁呈現於食客眼前。期間我當然亦有影相記錄、拍低過程📸️,有趣地師傅見狀會特意向我致謝。題外話,主廚嘅英文非常流利,所以都傾到偈。
***
總括嚟講,USHIDOKI嘅和牛懷石料理Fine Dining令人再三回味,基本上食物內容同用餐細節,均冇任何可挑剔嘅地方💯。套餐定價係高,不過考慮到所選用嘅食材,以至師傅嘅煮食技巧等各因素,我認為係物有所值。我自己本身對日式料理認識唔算深,所以呢餐除咗係食好東西之外,亦係一種全新體驗🙏🏻。
我仲影咗佢嘅午市餐牌,算係簡短版嘅懷石料理,價錢平啲,但我認為如果食,就直接幫襯晚市吧🌒,完整啲嘛!
牛脷湯
和牛他他