餐廳: 新南山冰室
資訊:

2014-07-26 1080 瀏覽
引言:看看食評, 上次有食家讚蛋包飯, 已是09年的事了...新南山冰室, 平日lunch偶有幫趁, 周末下午來吃蛋包飯, 已不是第一次~在這食過數次tea, 最推介是吉列豬扒蛋包飯!nono, to be exact, 係推介個吉列豬, 這碟飯比叫一般的茶餐等久一點, 上枱你便明白, 因為他的吉豬是現炸的, 外脆內嫩又熱辣辣.... 拍得住那些"吉列豬專門店"... 只是, 收$30/碟的豬扒當然稍會沒那麼厚, 但味道口感不遜, 的確炸得好靚且唔太油。  至於蛋和飯, 比起豬扒便來得失色, 蛋是有點太熟和鞋, 飯則有炒底但不夠味, 可以改進~p.s.)除吉列豬, 可選牛柳絲, 雞, 魚柳等等...  另我這碟是黑椒汁, 還可配粟米汁, 燒汁, 咖哩汁, 茄汏等, 任君選擇~   加$8轉配奶茶紅豆冰, 香濃幼滑又多豆, 是我的至愛 (平日要一杯奶茶紅豆冰+奶油脆豬包, 同樣係美味的配搭~)

在這食過數次tea, 最推介是吉列豬扒蛋包飯!

奶茶紅豆冰

2014-07-26