2019-09-19
小鮮肉V仔生日,我們當然要跟他好好慶祝;V仔選址城寨風味,在九龍城廣場。咦,不是在九龍城南角道嗎?原來早幾個月前,因為南角道舊樓重建,所以就搬咗去九龍城廣場。店面裝修得依舊雅致,地方寬敞,不會坐得很逼挾。最喜歡這裏的餐牌,全部圖文並茂,絕對可以看圖點菜。看看餐牌,價錢有少許調整,希望依舊有水準吧。來到城寨風味當然少不了其特色菜,點了即燒脆皮香豬,再叫了個蜜餞欖角骨,啫啫芥蘭煲,再加個豬仔腳,唔,差不多了。侍應放下前菜,通常酒樓前菜一般都係花生呀,酸菜呀之類;但這裏提供的竟是酸木瓜,嘩,童年回憶返曬嚟喇!酸木瓜食落口酸酸味味又爽口,絕對令你胃口大增。豬仔腳先上,煮得剛剛好,表皮腍滑,肉不會太硬,亦很入味。底下墊底的豆腐也軟滑非常,眨眼間已全碟吃清光。跟著到的是乳豬,叫了個例牌,有八件。真是皮脆肉嫩,表皮鬆化,底下只有薄薄的一層脂肪,好似食緊蝦片咁。感覺上坊間沒有一間酒樓的乳豬比得上城寨風味。雖然夏天不是食芥蘭的季節,但這個芥蘭煲真係冇得頂。芥蘭條條都咁爽口,一D渣都無。再加上熱辣辣,D醬又鹹香惹味;雖然話一個菜煲賣$108係有DD貴,但我哋全部都覺得值回票價。還有蜜餞欖角骨,果然跟圖片一
還有蜜餞欖角骨,果然跟圖片一模一樣;用一個米粉做成的網裝住,份量頗多。排骨甜甜的帶有陣陣欖角香,其實最適合用來送酒。可惜V仔話要戒酒,咁今晚就用來送白飯。
城寨風味果然沒有令我失望,搬咗鋪之後美味依然。雖然價錢提升咗少少,但我哋一定會再返過嚟食。坊間酒樓雖然價錢平DD,但未必食到咁高質素嘅食物,所以話城寨風味真金不怕洪爐火,食過一次一定會再回頭。