2016-10-09 393 瀏覽
續早前去過食自助餐大閘,蟹同埋同朋友去酒樓食大閘蟹,唔知大家又有冇興趣買一啲大閘蟹返屋企同家人分享呢?最主要嘅原因,係因為我媽咪唔係好鍾意出街食飯鍾意係屋企煮嘢食嘅,另外就係我家有一個就嚟一百歲嘅嬤嬤。好多時呢食物呢最好都外賣返屋企同佢地一齊品嘗會比較方便!位於永樂街附近呢就有一間叫永利威嘅鋪頭,買嘅呢就係好靚高質素嘅大閘蟹!其實最主要嘅原因沒一年都會買少少俾嬤嬤食,所以要買一定要買最靚最高質而且新鮮架啦!我自己就唔係好識去買當日呢就同媽咪一齊過去嘅咁樣呢呢一度嘅蟹係斷斤唔係斷隻計。媽媽話呢一個收費嘅蟹質素會高啲喎!至於我就唔識分呀!恭喜賣緊$260一斤,大概呢一隻隻有四五兩蟹女呢就買緊$340一斤,不過依家蟹好好似仲係細隻咗少少喎!媽媽話季節頭你係就適合食大閘蟹仔,而我自己呢都比較鍾意食大閘蟹公嘅,為大閘蟹工嘅jelly 膏香得泥又夠多。一共買咗四隻返屋企比家人享用。呢度買蟹仲會配上佢哋嘅秘製蟹醋,的確呢度嘅醋香味濃郁啊!最開心嘅係蟹真係十分之多膏,一揭起個蟹蓋已經好驚喜!蟹膏10分甘甜。能夠清楚睇得到鞋身都充滿着蟹膏。不過暫時冇啫喱膏出現。至於蟹女呢,膏冇咁多但係呢都十分之結實。過

恭喜賣緊$260一斤,大概呢一隻隻有四五兩
能夠清楚睇得到鞋身都充滿着蟹膏。不過暫時冇啫喱膏出現。
至於蟹女呢,膏冇咁多但係呢都十分之結實。過埋今個月食蟹女呢就會更加正呀!

自己買大閘蟹嘅時候一定要去一啲信譽良好嘅店啦!一年都係食幾次要好好善待自己呀!
  • 太湖大閘蟹