2019-05-29
今次係第二次食, 食完之後覺得 有好大進步! 加分不少!今日食OMAKASE,龍蝦版! 坐下bar 檯, 可以睇住師傅親手整.第一個前菜就係呢一盤啦! 有熊本番茄,上面撒小小鹽花,食落口時候, 特顯鮮甜.富山熒光魷魚 配上蛋黃醋, 淡甜醬襯魷魚,熊本和牛配海膽,卷住個海膽, 一口食既時候, 非常特別. 第二個 就係刺身, 呢個係右口魚刺身, 上面放了個土佐醋 好似啫喱狀, 帶小小酸甜, 再配埋個wasabi, 清新感覺. 佢下面有個岩鹽, 輕輕一抹, 帶有些少海鹽味. 第三個 冷熱物都有, 烏背, 燒太刀魚, 同池魚烏背配上小小檸檬汁, 更加特顯鮮甜, 太刀魚口感比較爽口, 池魚伴上三色醬, 帶有小小辣到第四部分啦! 主角出場. 澳洲青龍蝦, 師傅介紹, 呢款龍蝦肉身彈牙, 而且自帶少甜. 師傅都會未開始之前 比大家影下相, 之後先去處理. 處理完後, 就呈現呢個樣啦!為顯肉質新鮮, 調味以簡單為主,雖然係甘, 不過都係一個美味體現 我試過來 把肉放係岩鹽上輕輕磨幾下, 之後直接食, 的確會顯得更加感受到肉質彈牙.或者加小小檸檬汁或者wasabi 佢地都會有唔同味道.食完刺身, 食
今日食OMAKASE,龍蝦版!
有熊本番茄,上面撒小小鹽花,食落口時候, 特顯鮮甜.
富山熒光魷魚 配上蛋黃醋, 淡甜醬襯魷魚,
熊本和牛配海膽,卷住個海膽, 一口食既時候, 非常特別.
佢下面有個岩鹽, 輕輕一抹, 帶有些少海鹽味.
第三個 冷熱物都有, 烏背, 燒太刀魚, 同池魚
烏背配上小小檸檬汁, 更加特顯鮮甜, 太刀魚口感比較爽口,
池魚伴上三色醬, 帶有小小辣
處理完後, 就呈現呢個樣啦!
食完刺身, 食一個小小燒物, 白雪魚
師傅介紹呢款魚 蛋白質更加豐富 皮下層脂肪更加豐富 肉質比較結實, 再食埋個姜芽, 可以暖一暖.
厚厚既三文魚腩, 用紫菜包住 一口咬落去, 都會感受到個魚既油脂出黎.
第六部分 係壽司啦 一共6貫.見到魚既種類都非常特別, 都係貴價格魚.
北極貝 伊左目, 白蝦, 金目雕,赤綠魚, 右口邊魚,
覺得師傅好用心去做, 無論刀功, 心思都不少. 每款壽司都加上唔同既配料, 更加特出魚既味道.
北極貝
白蝦
伊左目,
金目雕
赤綠魚,
右口邊魚,
之後再有一個馬糞海膽飯, 把海膽同飯拌好, 每一淡食落口, 都好滿足
最後加上 刺身既龍蝦頭整既清湯, 同水果盤做尾聲.
第二次黎, 覺得菜式更加花心思. 值得一讚!
而且食材都越來越豐富! 覺得唔錯!