上次同朋友黎呢間位於沙田圍台灣餐廳食下午茶印象好好,食物抵食得黎台灣風味頗正宗,所以今次就黎試下佢地嘅晚市食物!😋首先叫左一個自選風味鹽酥雞,配有六種唔同嘅味粉比食客自由加落炸雞享用,我自己最鐘意梅子同埋紫菜粉,比較特別亦唔會太咸。雞件方面亦炸得啱啱好,唔會柴身,保留到肉汁👍🏻👍🏻蚵仔煎用料豐富,啖啖都食到蠔仔肉,蛋餅口感粉漿感唔會過重,加埋特制醬汁好惹味👍🏻鹵水雞腎角鹵得入味,口感爽脆唔會過腍,值得一試涼拌三小碟分別有雞絲粉皮,蒜泥豆角同麻辣蘿蔔絲,個人最中意雞絲粉皮,作為開胃菜一流👍🏻之後我地叫左個廚師推介嘅芒果軟殼蟹米紙卷,我同朋友食落都覺得好有驚喜,米紙薄身,入面芒果同軟殼蟹嘅配撘令到成件事好清新開胃,冇咁油膩,非常推介!主菜方面叫左個台灣半筋半腩牛肉麵,湯底濃厚帶點微辣,筋腩比例大概係一半,牛筋軟腍唔會太韌,牛腩肉質亦啱啱好,配上菜甫同幼身麵,正👍🏻👍🏻整體黎講,呢間餐廳嘅菜色水準表現平均,保留到台灣特色,價格親民,同朋友叫到成枱餸都係大概每人二百,係位置偏左少少,但住沙田區附近嘅朋友好推薦你地黎試!

鹵水雞腎角鹵得入味,口感爽脆唔會過腍,值得一試

2019-01-16