2022-11-30
首先講食物質素,其實就十分之抵食,叉燒最ok,燒得夠香又多汁,排到成個飯盒咁長,雞都唔差,仲要普通單/雙拼飯只係50蚊左右,同隔離華豐賣6、70蚊仲要得幾舊又乾又鞋嘅叉燒差好遠,我就諗點解華豐仍然係排到車水馬龍,龍記就得小貓幾隻,啲人係唔係唔識食我食過幾次龍記之後,終於明白,啲人係頂唔順食個飯都要餐餐畀人鬧。聽電話接外賣單嘅電髮呀姐,態度係極度冇禮貌同極度不耐煩,每句都係拖長+升高尾音,冇一句唔係鬧人/怪責人嘅語氣頭一次叫外賣,我話要叫外賣,佢即刻就着咗,「食咩叫啦」,態度極不和善,我講完個飯之後佢就極不耐煩哋呼喝我飲咩,我答完之後又畀佢呼喝外賣定自取,話我唔講嘢。畀佢呼喝完,落到去拎餐畀錢又少不免一輪呼喝。好啦,我以為呢度係好似澳牛光速落單同取餐嘅做法,咁我下一次一call就直接講晒食咩飲咩,點知佢又唔係聽得切,又畀佢逐個逐個item呼喝式問話。冇澳牛伙計咁好本事,就唔好扮到秒秒幾百萬上落咁更好笑嘅係落到鋪面拎餐,我話叫咗個四寶飯,佢即刻以譏諷態度窒我話「我哋呢到冇四寶飯㗎,個三寶飯先係你㗎?」呢個時候張單慢慢印緊出嚟,從來都冇頂撞佢同埋畀說話佢聽嘅我,即刻掹佢面前張單出嚟,隊畀佢睇
畀佢呼喝完,落到去拎餐畀錢又少不免一輪呼喝。
呢個時候張單慢慢印緊出嚟,從來都冇頂撞佢同埋畀說話佢聽嘅我,即刻掹佢面前張單出嚟,隊畀佢睇:「識唔識字?寫住油髀四寶飯呀」,佢就話「咪一樣錢,邊記到咁多餐?拍啦(八達通)!」
雖然啲飯係好抵食,但次次叫個外賣都要畀人鬧,受氣同唔開心,我真係寧願畀貴少少走去食第二間,唔想食飯食到冇咗尊嚴。