2010-11-09 1466 瀏覽
事隔年半,再戰松屋,上次同教會朋友慶生日,依次就拉埋同事當慰勞,早排做到死死吓,點都要大食一餐嘅。依家嘅日式放題開到成行成市,價錢大家都差唔多,而晌旺區開到好似梗有一間晌左近,印象中松屋都算係早一批搞放題嘅日本餐廳。本來都唔係揀佢,想試其他未去過嘅日式放題,不過好多都係分上、下兩場,早場就早得滯未收工,晏場又晏得滯中間時間又唔想hea住,結果揀松屋因為佢有好多時段揀,比較就到我哋,我哋就由7:30pm食到10:00pm,兩個半鐘夠晒啦!去到人氣依然咁旺,訂咗位都要等10min。睇番食物種類,都係嗰3張食物紙,好似無乜點改過, 70多款食物包括7款刺身、13款壽司、6款手卷、24款串燒、5款沙律小食、6款飯麵烏冬、11款揚物及天婦羅、同埋6款日式料理。飲品方面,共有14 種,飲清酒就要另外俾錢喇。一坐落就進行第一輪大手掃貨,其後就再睇大家嘅戰鬥力進行幾輪散打策略啦,邊食邊傾真係差唔多食到10:00pm先走,成晚漏單嘅情況唔多,侍應收碟、執拾、落單、跟單都OK,招呼都唔錯,又無話催埋單,始終係閒日差唔多近10:00pm,都無乜新客到!今晚戰績都算唔錯,三個人食咗唔少嘢,係手卷同飯麵烏冬無幫

今晚戰績都算唔錯,三個人食咗唔少嘢,係手卷同飯麵烏冬無幫襯,因為食咗佢哋真係唔再食得幾多嘢;而刺身同串燒應該成為今晚主打喇,一來屬貴價少少嘅嘢,二來算係無咁易飽肚嘅嘢

刺身:三文魚、吞那魚、立魚、魷魚、鮑片。
前後都叫咗三輪,可想而知我哋食得幾落力!老實講,刺身唔算好標青,感覺都新鮮,無霉無怪味,只係唔係好高質,而每次點嘅份量都俾到足,無話見貴價嘢就從中抽水俾少啲你。

壽司:瀨尿蝦,芒果炸蝦卷。
都係貪口爽而叫,前者過口癮食吓瀨尿蝦,話晒唔使自己去殼咁麻煩,不過味道一般;後者,就睇吓芒果夾炸蝦效果係點,算叫OK嘅,多啲芒果,炸蝦又大隻啲,效果就出啲。

小食:八爪魚,螺肉,凍豆腐。
凍豆腐較為好食,滑溜,而八爪魚同螺肉似來貨嘢,黐住嘅醬一pat pat咁,感覺嘛嘛

串燒:大蔥鴨肉串、串燒蝦、汁燒牛頸脊、串燒雞軟骨、冬菇、照燒雞串、羊扒、粟米、蕃薯、翠玉瓜、八爪魚丸。
叫咗好多串燒,有好有唔好啦。覺得好嘅:
大蔥鴨肉串,鴨肉少少燥味,但配咗大蔥一齊食,效果唔同晒;
汁燒牛頸脊,牛頸脊腍身有肉味;
羊扒,唔點羶喎,同樣軟腍,仲大啖大啖肉;
粟米,其實燒過嘅粟米特別甜,因為水份被蒸發啲,裡面嘅糖份濃度就自己高咗,除非個粟米本身質素好差啦!反而有啲失望係蕃薯同八爪魚丸,因為
紫心蕃薯有啲所謂「臣臣哋」,而
八爪魚丸比較溝粉好咗。其他幾樣都OK唔錯!
前:大蔥鴨肉串,後:炸芝士海鮮卷

揚物:炸蠔、炸芝麻雞翼、炸芝士海鮮卷。
炸蠔好奀,好彩一次過叫5隻,因為啲蠔唔夠肥美,所以食一轉就無再添食,5隻都叫多咗;
炸芝麻雞翼,依個掂喎,雞翼大大隻之餘,好入味,外皮又炸得甘脆,正;點知又被個炸芝士海鮮卷拉番落深谷,外面絲網春卷皮,包住中間一條白色唔知係乜,腍又唔係好腍,又有啲韌,唔知邊忽似芝士,更唔好講係食唔到有咩海鮮,我哋三個細心研究過都講唔出係乜
,放棄吧啦!
點食點睇,都覺得同芝士、海鮮無關!

天婦羅:蝦天婦羅。天婦羅本身有5款,其他嘅仲有沙追魚、蕃薯、茄子、南瓜,但依趟精揀蝦天婦羅,叫得唔少添,可惜粉漿有少少厚,而蝦比較細隻,無咗大啖大啖蝦肉嗰種滋味。

其他日式料理:金菇肥牛卷、鹽燒秋刀魚、燒鯖魚。
幾款都只係中規中矩,肥牛紥住大大束金菇,慌死怕你投訴話佢少。秋刀魚有少許腥味,但其實燒得幾靚,反而燒鯖魚就正啲,雖然一客一小件,但淺嚐細味都唔錯。

雪糕同以前一樣都係得4款,味道都無改:芝麻、綠茶、紅豆、朱古力,唔使講,一次過試晒啦,係每人都要晒4款,咁先夠喉丫嘛
!始終都係芝麻同紅豆最搶鏡,味道最濃郁又無咁假。今晚食咁多炸嘢同串燒,所以,同上次一樣,飲咗唔少嘢,好彩小弟個胃都算幾強,4杯凍嘢仲杯杯唔同,又凍甘桔檸檬蜂蜜、凍蘋果綠茶、凍紫蘇梅、Mountain Dew,溝溝埋埋都無事。哈哈

10 分鐘 (堂食)