兩年前食過一次貴德宮,印象中係我食過比較好食嘅中式素菜,而且私隱度幾高,每枱之間都用好高嘅屏風隔住,所以今次又再返嚟試吓 😛雖然門口寫只招待會員,但我地由訂座到埋單都無叫我地入會,都係去到見門口個牌先知,如果唔放心嘅可以訂枱時問吓🤭 另外,提提大家,呢度只收現金㗎!💵嚟呢度個個都係食同一個十道菜加甜品嘅餐,佢係私房菜所以係無餐牌嘅,不過佢每上一道菜都會講個菜名,慎防大家唔知食緊乜。我見我部分菜式係同各位食評唔同,可能餐廳耐唔耐就會換款式。🧐❤️ 小樹耳海山湖千色拼盤中間好似撈起嘅有青瓜絲,柚子,粉皮,木耳,珊瑚草,襯返佢地好香嘅麻油醬汁,食落好爽口開胃。而壽司卷,素燻蹄同皮蛋都唔錯!呢道係我嘅最愛!好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ 南瓜濃湯素餃南瓜湯唔夠濃味😕我鍾意食西式嘅南瓜湯多啲,素餃皮算薄,味道正常。好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)❤️ 紫薯脆酥球外脆內腍,唔油身,但略嫌紫薯味唔夠濃。好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)❤️ 照燒釀茄子望落去好似麻麻,但食落都唔錯👀 中間嗰粒驟眼睇好似帶子。黑黑哋咁應該係用咗調味料去煎,但茄子係會有少少吸油。好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)❤️ 芝士焗菜菌批個批皮有

❤️ 小樹耳海山湖千色拼盤

南瓜濃湯素餃

❤️ 紫薯脆酥球
紫薯脆酥球
紫薯脆酥球
外脆內腍,唔油身,但略嫌紫薯味唔夠濃。

❤️ 照燒釀茄子
照燒釀茄子

❤️ 芝士焗菜菌批
芝士焗菜菌批
個批皮有啲似食緊厚身餅乾,比較硬,個感覺令我諗番家政堂整嘅批😂
好食度:⭐️✨ (1.5/5)

❤️ 冬瓜髮菜瑤柱圃
冬瓜髮菜瑤柱圃
呢道清清哋剛好去咗之前幾道菜嘅油膩感,冬瓜夠腍身,味道正常。

❤️ 粟米猴頭菇粟子湯
粟米猴頭菇粟子湯
我都好鍾意飲湯嘅,但呢碗飲時未能令我留下印象。

❤️ 鮮果百匯配有營藜麥飯
鮮果百匯配有營藜麥飯
鮮果百匯配有營藜麥飯
細食嘅我食到呢度已經飽咗,加上我都幾抗拒煮熱嘅生果去當餸食,所以無試到😬
好食度:唔評價

❤️ 椰香雜菜咖哩配黃油法包
椰香雜菜咖哩配黃油法包
魚蛋好有真魚蛋口感,牛腩有一秒都覺得似,但始終係麵筋。呢度咖哩係唔辣,配埋個法包,正呀!

❤️ 香菇扒菜苗
香菇扒菜苗
香菇扒菜苗
正正常常。

❤️ 圓肉杞子桂花糕
圓肉杞子桂花糕
桂花糕好香杞子桂花味!口感Q彈!😋 感覺魚膠粉比出面落嘅多,但原來咁樣食落都唔錯架喎!

❤️ 鮮磨香滑核桃露
鮮磨香滑核桃露
好香核桃味!好真材實料!我就算食到好飽都食得哂一碗!
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)
同我兩年前嚟有點比下去,今次食無一道菜令我覺得驚艷,食完都無令我覺得回味,每一道都有種到喉唔到肺嘅感覺,不過耐唔耐食餐素都唔錯嘅。
2020-11-02