2008-06-23
30年啦!唔識講,就好似將細路仔o個陣嘅回憶一次過recall哂番黎!當年我得幾歲,同大人去食飯,通常好野都唔輪到我,我嘅例牌菜多數都係鱔糊湯麵一碗加少少其他送,好好食!食到我後來冇再去天香樓嘅時候,出到出面唔會再叫鱔糊食,因為試過,實在差太遠!咁其他野都會食少少嘅,但除左個酒釀丸子之外,我真係乜都唔記得哂!上星期六,終於去左食午飯!一踏入去,即時時光倒流,點解連小寧波個樣都冇變,當下即刻問老闆, " 你比左D咩佢食?" 頭髮黑可能係染,但阿叔仲係皮光肉滑,莫非佢當年係童工?其實伙計已經唔係當年o個幾個,但冇問題,天香樓仍然是老好天香樓!只係少左隻貓o向我腳底行來行去!頭盆,三拼,有好好好好味嘅素鵝,肴肉同埋.... 好似係咸鴿(醬鴨?)再黎係龍井蝦仁,有人覺得偏咸,我覺得只不過係我地而家食野淡左,唔慣食濃味嘅野!我仍然覺得好好食!跟住係爆鱔背,好味道,略賺放耐左唔夠脆!但味道好好!跟住......啊... 煙薰黃魚... 煙薰味好重!以為薰過龍,但夾起放入口又冇野喎,魚仍然係滑滑!好!再黎係炸田雞腿,得五個人,又唔係大食,傾o下食o下都而家都差唔多飽飽地,但田雞腿實在好味!香口得黎味
跟住係爆鱔背,好味道,略賺放耐左唔夠脆!但味道好好!
好!再黎係炸田雞腿,得五個人,又唔係大食,傾o下食o下都而家都差唔多飽飽地,但田雞腿實在好味!香口得黎味道唔太濃,幾大啖就吞左佢落肚,因為我見到......
嘩!蟹粉翅?乜咁早就咁補呀?噫?"不"唔到添,噢,要用筷子夾架!
仲有?真係飽啦!啊,係鹹肉塌窩菜,點解呢個時候仲有塌窩菜,好似唔係好o岩造!味道仍然係好,只不過個菜唔係好得!
最後當然是酒釀丸子,細個o個陣我剩係食哂D雜果同糖水,今次連丸子都食埋,因為唔知下次再黎會係幾時!小寧波D頭髮會唔會變白?
嘩,夠啦!仲黎多個甜品,似八寶飯,我已經好飽,所以只係食左少少,味道好得意,又咸又甜咁,我唔識答你好唔好食,因為我唔係好食甜野!咁我又食酒釀丸子?點同呢?呢個係童年回憶,加情意結!