2024-05-17
今日嚟到黃埔去返之前喺呢度食過嘅一間由韓國人主理嘅韓式燒烤,餐廳位置就係黃埔站A出口隔離,行一方鐘倒就到,好方便。今次我哋韓燒叫咗set C,主要有牛肋骨、牛五花、五花腩同埋豬頸肉,肉嘅份量都好多,仲有其他配菜,例如雪耳、泡菜、芝士。每次見到店員端上一大盤咁豐富嘅食物比我地韓燒都覺得好打卡able,咁多樣嘢入面我自己最鍾意就係牛肋骨,牛味濃郁,口感軟熟。另外都好推介將五花腩同埋芝士一齊燒,五花腩燒到表面焦脆,同時芝士燒到拉絲狀,入口就可以同時試到豬肉嘅油脂香同芝士嘅鹹香。上次覺得佢嘅醬油蟹唔錯,所以今次我哋都encore。今次仲多左醬油蝦,蝦肉一樣醃到好入味,蝦肉結實彈牙有咬口又鮮甜。醬油蟹肥美爆膏,蟹膏鮮甜口感綿滑,將蟹膏同醃到入晒味嘅蟹肉撈埋紫菜飯,再配上豉油同生蛋黃撈勻一齊食,非常開胃。最尾我哋仲叫咗個小食芝士紫菜蛋卷,蛋味香濃,將蛋卷點埋茄汁一齊食,味道酸酸甜甜幾開胃。最估唔到就係,老闆娘居然認得我同我朋友,好熱情咁招待我哋,非常好客,每次黎呢到都感受到佢滿滿嘅誠意。