2019-08-26 430 瀏覽
今日慶祝一個好熟既朋友生日,特意揀左間好好既餐廳,同幾個好朋友一齊食,半年前黎過呢道,食物質素同選擇都好高質,所以就決定黎呢道同佢食生日飯!裝修同之前一樣,都係好精緻好grad, 不過今日比上次少人左,可能因為最近遊行既影響,少左人出街消費,希望香港快d好返><今次黎見到呢個特別野,夜貓必去入面既宵夜特色小菜,係930pm後先有得叫,望落每樣都幾好味咁!我地睇左陣餐牌,最後叫左一個燉湯同幾道送菜,燉湯一定要點,有媽媽級既水準!淮山杞子螺頭湯一盅燉湯大約可以比4-5個人飲,你飲得出佢用咗好多心機去燉,味道濃郁,又唔算多油,絕對有媽媽級嘅水準,用料又有返咁上下,所以每次我嚟到一定叫一個燉湯一齊飲!鍾意食蟹嘅一定要試,佢有成四五種唔同嘅口味,今次我試咗呢個黑胡椒蟹,廚師都好細心,幫我地已經敲碎左某啲外殼,同埋準備咗手套比我地,食又食得舒服又唔怕污糟,然後胡椒蟹又好入味,食到我哋舔舔脷!馬拉盞炒蜆馬拉風味嘅炒蜆,小小辣,幾惹味,同香港嘅豉椒炒蜆有啲似,份量又多,岩哂一大班人食油浸銀雪魚外皮輕輕煎過幾脆口,魚肉幾滑臘味炒飯色水炒得幾靚幾乾身,飯粒分明,又有臘味嘅香味,不錯錯食飽飽

今次黎見到呢個特別野,夜貓必去

淮山杞子螺頭湯

馬拉盞炒蜆

油浸銀雪魚
外皮輕輕煎過幾脆口,魚肉幾滑

臘味炒飯
色水炒得幾靚幾乾身,飯粒分明,又有臘味嘅香味,不錯錯

食飽飽之後仲有咁多甜品選擇,我就鍾意食飯後甜品,所以我叫咗個楊枝甘露,濃郁嘅芒果汁,加上好足料嘅楊枝甘露,20幾蚊來講都幾值得試吓!
總括嚟講,呢度真係值得再嚟返尋味,至少餸菜當每次你叫都叫到唔同嘅嘢食,同埋質素有返咁上下性價比都算幾高
2019-08-11