2023-04-25
《元朗再次重訪人氣元祖omakase》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧依間次次都full booking嘅元祖級omakase《壽司之神》,今次終於留到位。坐位唔算多,想食嘅就一定要提早預約。Lunch set總共有3個級數,我就揀左特上お任せ膳 $780前菜首先前菜有和風沙律、水雲醋物同埋白飯魚茶碗蒸。水雲醋物非常爽口,而茶碗蒸蛋身又好幼滑,入面仲有蟹柳和香菇,白飯魚又腍身充滿鮮味。刺身4品小長井真蠔小長井蠔身飽滿又大隻,有微微金屬味,加入金箔同埋酸汁啫喱,仲有紫蘇花做點綴,蠔身非常多汁。新鮮赤貝赤貝非常爽口,加入左七色芝麻做裝飾,非常鮮甜。鯛魚白子加入左醬油再經過火炙,白子表面會有微微焦香。加入四季紅會帶出少少辣味,白子有忌廉同埋奶油嘅口感。櫻花木鰹魚用左冷煙燻嘅技巧去將櫻花木嘅木味滲透入鰹魚入面,估唔到木味咁濃厚,又有少少酸味同蒜蓉味。和食汁煮吞拿魚餃食嘅時候先分離出魚肉部分,魚肉又軟腍又有醬油嘅甜味。壽司北海道帶子第一啖食到微微柚子皮香,同埋岩鹽嘅咸味,帶子味道鮮甜又彈牙。金線鯛日本嘅紅衫魚,金色嘅線好搶眼。味道清淡又商討方法醬油漬赤身用醬油醃製過嘅赤身會比較
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
前菜
刺身4品
小長井真蠔
新鮮赤貝
赤貝非常爽口,加入左七色芝麻做裝飾,非常鮮甜。
鯛魚白子
櫻花木鰹魚
和食
汁煮吞拿魚餃
食嘅時候先分離出魚肉部分,魚肉又軟腍又有醬油嘅甜味。
壽司
北海道帶子
金線鯛
日本嘅紅衫魚,金色嘅線好搶眼。味道清淡又
商討方法
醬油漬赤身
用醬油醃製過嘅赤身會比較軟身,帶有微微酸味又更加鮮甜。
中拖羅
入口即溶又有濃厚嘅魚鮨香,另外法國魚子醬又帶出海水味,可以中和一下拖羅嘅味道。
北海道銀雪魚
經過火炙迫哂啲魚鮨出嚟,口感亦都比較滑身,入口軟腍。
霜降大拖羅
油花達到霜降級嘅大拖羅,加入左蔥汁和芝麻油係魚肉下面,蔥味會慢慢滲出嚟,甜又入口即溶。
甜蝦
甜蝦打成蝦膠再配上香脆嘅鱈魚片,另外醬汁用咗蝦頭蝦膏煮成,可以更加帶出蝦嘅甜味。
右口魚邊
相對上魚鮨極多嘅右口魚,最適合用火炙方法,油份多又味濃郁。
海膽杯
北海道根室嘅赤海膽,加入左用日本酒醃兩日嘅三魚子籽,赤海膽非常鮮甜,而三魚子籽充滿滿滿嘅海水味又有酒香。另外師傅介紹仲可以加入之前炙燒嘅右口魚邊汁,食落更加充滿油香。
焙茶布甸
布甸好香滑,食之前記得同底下嘅焙茶一齊食,面頭嘅紅豆蓉有天然嘅甜味,可以減輕焙茶嘅苦澀味,又帶出焙茶天然嘅回甘。
人均💰780
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
寿司の神 (元朗)
元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖