睿日本料理 (大坑)📍大坑安庶庇街21號地舖🍃記得上次颱風前夕黎食個晚餐,橫風橫雨都依然Full House! 🍘當時散叫咗幾個小食,印象最深刻都係佢地嘅馳名天婦羅!今次二訪就一於試佢地其他和食,套餐比散叫抵食,揀咗特上睿の盛宴,計埋餐前酒共九品💗🎌睿の盛宴(特上)🎌 - $780pp🔅前菜 Starter柚子真魷 :雖然官方係柚子,但個人覺得味道帶梅子酸🤭、魷魚碎上極爽口北海道八爪魚配日本蕃茄:切片八爪魚爽彈帶微酸,開胃櫻花蝦卷:粉紅/白格仔,芝士蝦肉卷🔅餐前酒 和歌山蜜柑梅子酒:偏甜口感,容易入口🔅沙律 Salad烏魚子吞拿魚沙律:金箔吞拿魚配酸酸的醬汁🔅刺身 Sashimi深海池魚薄切、 赤具、甘蝦:甜蝦最為出色,大隻又甘甜,特別係蝦頭部分甘香十足!🔅湯 Soup櫻花貝柱海蜆木魚湯:新鮮大蜆配大量紫菜,木魚湯底清新暖胃🔅鐵板燒 Grill黃金蟹膏龍蝦尾:龍蝦尾拆肉混入蟹膏、牛油炒香,牛油味濃,幾惹味鹿兒島和牛:和牛汁燒過後肥美香甜,入口油膩感未算重鮟康魚肝:煎到表面香脆,內裡依然口感幼滑回甘🔅揚物 Tempura天婦羅項目包括有海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐。天婦羅海鮮第一次試🤭
睿日本料理 (大坑)
📍大坑安庶庇街21號地舖

🎌睿の盛宴(特上)🎌 - $780pp

🔅前菜 Starter
北海道八爪魚配日本蕃茄:切片八爪魚爽彈帶微酸,開胃
櫻花蝦卷:粉紅/白格仔,芝士蝦肉卷

🔅餐前酒
和歌山蜜柑梅子酒:偏甜口感,容易入口

🔅沙律 Salad
烏魚子吞拿魚沙律:金箔吞拿魚配酸酸的醬汁
🔅刺身 Sashimi
🔅湯 Soup
櫻花貝柱海蜆木魚湯:新鮮大蜆配大量紫菜,木魚湯底清新暖胃
🔅鐵板燒 Grill
鹿兒島和牛:和牛汁燒過後肥美香甜,入口油膩感未算重
鮟康魚肝:煎到表面香脆,內裡依然口感幼滑回甘
🔅揚物 Tempura
天婦羅項目包括有海膽紫蘇、鮑魚、日本銀杏、青唐。
天婦羅海鮮第一次試🤭 !
紫蘇香味陣陣飄香,少許作感冒的我今晚味蕾敏感度降低,平時嘅海膽甘甜味覺得被紫蘇香掩蓋咗。
鮑魚大大隻,炸後入口依然爽彈!
🔅食事 Bowl Dish
火炙魚生丼
食埋呢個丼就飽到不得了!火槍炙燒過嘅拖羅,左口魚邊、白身魚迫晒啲油脂出黎,格外肥美👍🏻👍🏻
🔅甜品 Dessert
蜜瓜,櫻花寒天