2020-06-21
之前同先生食過九龍城分店,新鮮嘅食物同優質嘅服務令人留低深刻印象,辛勞完一星期,同先生嚟尖沙咀分店再嘆一次海鮮餐。今次點嘅依然係尊貴海鮮套餐,海鮮連蔬菜籃有成十款咁多,非常豐富。點餐後侍應為我哋以蒸氣消毒餐具,並送上啱啱炸起嘅魚皮,邊食邊等。第一款送上嘅海鮮係潮式凍蟹,冇過多嘅調味,食出最原始嘅鹹鮮,肉質亦相當結實。越南虎蝦尺寸唔細,味道頗為鮮甜,口感爽彈。元貝雖然唔大,但勝在味道鮮甜,蒸完嘅湯汁千祈唔好浪費,要將精華倒埋入粥底。慶南蠔肥美飽滿,蠔味重而且一啲都唔腥;刀貝尺寸中等,勝在清甜爽口。九孔鮑魚大大隻,肉質厚實,入口彈牙;龍躉片夠鮮嫩,肉質爽滑帶少少膠質。原隻澳洲龍蝦開邊非常有睇頭,而且肉質結實有咬口,入口啖啖肉令人非常滿足。龍蝦頭仲有膏,色澤淺黃,香濃美味,非常邪惡。全晚嘅戲肉當然係罕有嘅大黃奄蟹,平日食到嘅奄仔蟹通常都比較細隻,難得食到咁大隻,仲爆哂膏,實在令人喜出望外。大黃奄蟹膏香肉甜,入口完全係鮮味爆發,加上肉質結實,相當有驚喜,係全晚嘅亮點。作為全餐唯一嘅本地貨,有機蔬菜非常新鮮,食完咁多款海鮮當然要清一清味蕾。最後食埋豬骨粥底,米花開得燦爛,好有潮州粥嘅感覺,加入菜
越南虎蝦尺寸唔細,味道頗為鮮甜,口感爽彈。
慶南蠔肥美飽滿,蠔味重而且一啲都唔腥;
刀貝尺寸中等,勝在清甜爽口。
龍蝦頭仲有膏,色澤淺黃,香濃美味,非常邪惡。
雖然海鮮餐唔算平,但非常足料,大黃奄蟹更加係好有驚喜,海鮮亦處理得夠乾淨,整體對得住價錢,又一次證明老闆作為海鮮批發商絕對唔係浪得虛名。