2024-04-19
真係好吸引,呢間甘味処係可以令我再食再寫嘅甜品🍧店!其實去過日本🇯🇵(返鄉下)嘅朋友對甘味処鎌倉一定唔會陌生,而愛吃甜品嘅朋友喺日本一定會搵甘味処(日文意思係食甜品的地方)。記得以前去日本都必定會搵,而家唔洗飛到日本都可以食到最有名嘅蕨餅,所以先驅使我哋再次嚟食😂😂!今次講講蕨餅,好多店舖售賣嘅都係一塊塊一舊舊,預先製作好嘅。而甘味処鎌倉喺用日本國內稀有的本蕨粉加入秘製配方,每日新鮮以全手工製作,真係睇任現在即製,有別於其他蕨餅,有咬感、彈口同軟綿綿、唔黏唔痴牙,配埋味道香甜嘅黃豆粉,如果比較喜歡甜味可以再加上特製嘅黑蜜,既滑溜及入口即化嘅口感,又低熱量冰冰涼涼嘅蕨餅,很難不愛上!今次選擇咗中午時間去,由於係平日,唔多人(之前好多報道都話要排長龍😍😍😍)等咗一陣就到我哋買啦,我哋就揀選咗好出名嘅幾款✔️食品方面,我哋就揀咗⬇️❤️鎌倉原味蕨餅原味蕨餅❤️同喺日本食嘅一樣呀😍每次食都係將日本嘅回憶返曬嚟,太滿足了!🩷鎌倉淺川園抹茶蕨餅🩷蕨餅都一樣係木蕨粉人手製作,呢個換咗抹茶粉,陣陣抹茶香味,同蕨餅都好夾!🧡生草莓刨冰🧡上次睇到想試嘅,今次就order呢個味🤣🤣冰都係刨冰,但上面嘅草莓🍓醬好濃味
食品方面,我哋就揀咗⬇️
❤️鎌倉原味蕨餅原味蕨餅❤️
🩷鎌倉淺川園抹茶蕨餅🩷
🧡生草莓刨冰🧡
上次睇到想試嘅,今次就order呢個味🤣🤣冰都係刨冰,但上面嘅草莓🍓醬好濃味仲有粒粒碎草莓,亦唔會太酸🥰
而飲品方面就揀咗⬇️
💚淺川園抹茶蕨餅飲料💚
呢個都係招牌👍🏻係日本都有飲過,因為上次太飽無飲,今次專登要試,原來個底係大量嘅蕨餅,配埋抹茶上面再加層cream,又係飲品又係甜品!
❤️草莓朱古力奶蕨餅❤️
見到門口放咗呢個牌就好想試下!草莓控絕不能錯過,牛奶加上朱古力,入面仲有粒粒草莓🍓(味道係日本草莓黎架😍),頂部有埋草莓醬同朱古力味cream,好香濃喔!