2017-12-04 121 瀏覽
同朋友一行三人行銅鑼灣,行到肚餓嘅時候要搵野食啦,朋友問我想食d咩!可能我近排太愛台灣菜啦,我又口快快講左台灣菜,咁搵下openrice之下就搵到e間餐廳啦。搵搵下就搵到e間餐廳,望落去幾特別咁樣,就去試下啦!咁去到啦,店面就唔係好多人,我地就立即安排到座位,望下周圍,個裝修都唔錯wor,牆上嘅燈箱好靚,好有台灣夜市嘅特色,燈箱上都寫住台灣夜市嘅美食,另外員工都非常有禮貌咁樣招呼我地。跟住我地就望下個餐牌先,款式都算多,有飯,有麵,小菜涼拌前菜,另外飲品都有好多款,咁我地都係選擇左以下嘅菜式。係等菜嘅期間,又周圍望下,發覺間餐廳都幾有心思,佢地d餐具真係跟足台灣地道餐廳,最有代表性嘅就係果支鐵匙羹啦!基本上你去到台灣好多餐廳都會用e支鐵匙羹!好,咁就飲品到左先啦,我就叫左個珍珠奶茶啦,第一啖飲落去,味道都係偏淡,但係我係無叫到少甜law!另外果兩杯我朋友都話係淡!你一個菜,擔仔麵,咁佢個份量都係跟足台灣,細細碗,麵入面有滷蛋魯肉,豬肉丸同蝦,麵就係用傳統擔仔麵,再加埋清湯,食落去都唔錯,幾好味,而麵質都煮得好好,剛剛好。跟住到我最愛嘅紅燒牛肉麵,牛肉麵賣相都非常好,可惜就係正宗果d牛肉

跟住到我最愛嘅紅燒牛肉麵,牛肉麵賣相都非常好,可惜就係正宗果d牛肉麵個酸菜係會炒過wor!但係佢就好簡單咁樣切左絲就算啦!咁我就飲下啖湯先啦,啖湯都夠濃,麵條餐廳就選擇左幼麵,麵就唔算係好彈牙,咁牛肉啦,牛肉佢地都炆到好林,總結黎講碗麵都算係合格,而份量亦無擔仔麵咁細碗,都唔錯。

香酥雞腿飯,塊雞腿都炸得好香口,而且調味都落得好好,唔太咸,但係都好夠味,有水準,但係碗飯都係好細碗。

鹹蛋苦瓜,e個真係非常讚,鹹蛋味好足,而且苦瓜炒得非常香口,整碟菜味道非常好,而且碟菜都大大碟,非常好。

甘梅炸地瓜條,e款係好經典嘅台灣地道美食,地瓜條好有地瓜味,而且係即叫即炸,好夠熱,夠香口,食落去好滿足,但可惜嘅係甘梅粉就唔係好夠,差少少甘梅味。

甜不辣,e個就麻麻地啦,望落去都唔開胃,但係可能我地最後都飽啦!已經無咩胃口啦。
總結,間野都唔錯,除左野飲差d外,其他都唔錯,會再試。