2023-08-14
Tuned coffee & roastery價錢💲: $95/ $138/ $115/ $85/ $60/ $55好味程度😋: 5/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4.4/5-係香港印象好深刻的cafe唔多,今日講的呢間係其中一間我好鍾意,又去多過一次的!未去過的真係要去爆!沙律主食甜品飲品都好好味,而佢又未係多人到要排好耐個啲,所以冇原因唔去了🥰 我去過都想再去再去‼️-✅✅Roasted chicken bowl. 只要令麻麻地沙律的我都鍾意,咁佢就可以2個剔了😆 底下墊滿沙律菜,上面有車厘茄、青瓜、腰過、牛油果、日本薑同照燒🐔,成兜好大碗好豐富,女仔食完夠飽的!照燒雞好似平時雞串個d,係咁多蔬菜中味道好突出好香😜有腰果配搭都香口左!薑黃芝麻醬酸酸地但唔heavy,食完好滿足😉-✅Slow cooked beef cheek risotto.牛面肉炆到好淋,紅酒汁入曬味,連d配菜的蘿蔔西芹都又甜又軟☺️ risotto係普通的忌廉煮,撈埋一齊食略嫌個汁太稀,令到整體好水😳-✅✅Pesto & Iberico Chorizo Strozzap
好味程度😋: 5/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4.4/5
✅✅Pesto & Iberico Chorizo Strozzapreti. 呢到的pesto一啲都唔難接受,冇草青味,係好清香的羅勒味🌿 手捲粉好少見,原來好好食!偏硬同韌,入面捲到好多汁,我超愛😍上面仲有啲burrata+ sliced cheese,芝士的鹹香+黑毛豬辣肉腸的風乾鹹味(好似硬d鹹d的臘腸),配呢個青醬perfect😭
✅✅Dirty tiramisu. 係重酒的tiramisu啊啊啊‼️ladyfinger吸滿甜酒,食完個口都有酒香,好感動🥺 mascarpone cheese軟滑,唔算好稀,質地ok,加外軟內小小硬的手指餅,超級好味🤤 仲有朱古力醬、朱古力碎片、朱古力威化,所以整體係有d甜,不過都無阻食到就同芝士的味道❤️
✅✅Guava. 番石榴沙冰中和左齋啡的苦味,容易入口。粉紅番石榴清甜,呢個配搭好特別,夏天一定要叫😎 (同埋有沙冰可以飲好耐hahaha)
✅Honey comb latte. 咖啡視覺上靚靚,咖啡豆烘培味好香,係啱我口味的☕️ 加honeycomb脆脆,飲啖啡咬啖就苦中帶甜😋
好多✅✅就無挑剔了🥹之前試過布丁同窩夫都好味的!個貝殼窩夫外脆內軟。位置係新世紀商場下面,地點都好方便。
#piggyfoodiein旺角