2019-05-17
今日中午遇上陣雨,我和同事落到公司樓下,先發覺落雨無拎雨遮,結果迫住去左附近的華記食堂。好耐無行入華記食飯,自從間店大裝修執靚左之後,我地食過幾次質素和味道都差過以前好多,之後就一直再無幫襯,今次再來可說係再俾機會佢。可能中午時段加上落雨關係,入到去見已滿座,我外賣所以無影響我。枱與枱之間隔得好疏,走動好方便。點野食都係似大集團快餐先付錢點野食等顯示號碼再自行取餐。排隊點餐不耐取餐就都要等10分鐘。今次點左馬來香辣椰香豬扒湯米線和金牌奶茶凍飲,米線好軟身不易夾斷,馬來香辣湯味較濃係有點椰香,有三粒豆泡浸在湯好吸味好正,豬扒好軟身好味但就細塊。金牌奶茶飲落唔覺有茶香味只覺得滑似飲奶,「金牌」之名有點誇大只係當一般奶茶好了,同區來說偏貴,咁嘅價錢區內仲有好多好的選擇,間中來下食都OK,質素和味道都有改善。
馬來香辣椰香豬扒湯米線和金牌奶茶凍飲