2021-12-10 66 瀏覽
冬天咁凍就揀咗一間熱辣辣嘅麻辣餐廳嚟食,開頭以為會係好似茶餐廳、大排檔咁嘅環境質素,點知成個環境好舒服好乾淨,地下唔會油粒粒,旁邊仲有好多店主自己掛嘅小植物添!坐左卡位覺得闊落之餘又舒服,成個環境好自家人溫馨嘅氣氛,一坐低,已經聽見隔離枱係咁叫「肥姐肥姐!想要乜乜乜」,個個都同店主打成一遍,嗰種大排檔嘅感覺真係好少見呀!一坐低仲拎咗兩碟前菜俾我哋,花生香脆,另外蠶豆魚乾比花生辣,但係又香口好多,我哋之後仲有用來點我哋嘅雞翼添!因為我同朋友想食辣但係又唔食得太辣,所以就叫咗一個水煮魚BB辣,呢一個辣度大概就係唔需要飲嘢都可以接受到,會有少少出汗嘅感覺,冬天好正!個人覺得舒服!呢一個價錢來講唔貴,魚嘅份量非常之多,亦都唔腥,我同朋友一人一半都好飽,仲可以自己加啲配菜,我自己就比較鍾意加錢加配料粉條同埋娃娃菜,因為可以吸晒水煮魚入邊麻辣嘅香味,呢一間嘅花椒同辣椒都用得比較多,所以食嘅時候千祈唔好一大啖夾埋入口啊!魚肉好滑身唔會散晒,雖然美中不足嘅係有骨,但係唔算多,加埋水煮魚香辣麻辣咁非常過癮,以前經常都會返大陸食水煮魚同酸菜魚,而家喺香港搵到一間味道唔錯嘅水煮魚真係幾開心!入邊會有少少芽菜

因為我同朋友想食辣但係又唔食得太辣,所以就叫咗一個水煮魚BB辣,呢一個辣度大概就係唔需要飲嘢都可以接受到,會有少少出汗嘅感覺,冬天好正!個人覺得舒服!呢一個價錢來講唔貴,魚嘅份量非常之多,亦都唔腥,我同朋友一人一半都好飽,仲可以自己加啲配菜,我自己就比較鍾意加錢加配料粉條同埋娃娃菜,因為可以吸晒水煮魚入邊麻辣嘅香味,呢一間嘅花椒同辣椒都用得比較多,所以食嘅時候千祈唔好一大啖夾埋入口啊!魚肉好滑身唔會散晒,雖然美中不足嘅係有骨,但係唔算多,加埋水煮魚香辣麻辣咁非常過癮,以前經常都會返大陸食水煮魚同酸菜魚,而家喺香港搵到一間味道唔錯嘅水煮魚真係幾開心!入邊會有少少芽菜、海帶等等,令到成鍋水煮魚更加有口感!我朋友仲食到水煮魚入邊嘅魚眼同埋魚嘅面珠燈,佢話滑溜溜嘅感覺好新鮮!
水煮魚

另外叫咗一個土匪雞翼,味道都係麻麻辣辣,味道上面嘅芝麻同埋胡椒味非常之香,口感係香脆入邊係油分滿滿又多汁,真係好邪惡,但係我哋一人三隻都仲想再encore啊!
土匪雞翼

最後為咗平衡營養,都叫返一個菜嚟食下,呢個炒椰菜都幾令我另眼相看,因為開頭以為佢只係普通嘅炒菜,但係佢用咗少少魚湯嘅味道吊味,又有辣椒嘅香味,令到成碟炒菜爽口之餘味道都好豐富,同屋企煮嘅完全唔同!
炒椰菜

我後尾買單大約$400到,我個人覺得非常之合理,性價比好高,唔會催單,坐得又舒服,環境又乾淨,嘢食又十分之唔錯,辣度又可以選擇,我應該下次可以再挑戰下小辣,如果唔食得辣嘅人就可能需要叫酸菜魚啦,佢都仲可以加錢揀桂花魚等等,我覺得選擇好多,有平又有貴,有好多特色小食都想食,下次經過荃灣都會再嚟啊!

水煮魚