2017-12-29 699 瀏覽
呢間位於灣仔嘅西班牙餐廳 《Reserva Iberica》, 位於小巷入面, 一到放工時間, 總會企滿黎happy hour嘅客人。 餐廳外掛滿咗西班牙嘅小旗幟, 加上西班牙特色磁磚, 彷如令人置身於西班牙嘅橫街窄巷之中, 別有一番風味。西班牙最出名就係食Tapas,呢家餐廳每日都會由廚師推介幾款特色嘅Tapas, 大廚會以當天最新鮮嘅食材去設計menu, 可謂不時不食, 務求將最新鮮嘅食材帶俾食客。今日嘅廚師推介就有【炸牛脷】, 一送上枱傳出陣陣嘅孜然香氣,牛脷炸得外層酥脆,內層嫩滑。孜然嘅香氣亦能中和牛脷嘅騷味, 而且聞落亦令人更加開胃。加上特別調配嘅辣醬, 味道酸酸辣辣, 提升咗牛脷嘅惹味度,配埋啤酒, 簡直係一個perfect match。另外就係呢間餐廳嘅招牌Tapas 【Gazpacho/ Tortilla/ Pa Amb Tomaquet/ Sliced Serrano Ham】, 呢個拼盆包含四樣小食,【Gazpacho】即係番茄凍湯,帶有強烈煙燻香味,每朝由大㕑磨製而成,飲落有粒粒蕃茄肉,感覺又爽又清新。【Tortilla】係西班牙蛋餅,將洋蔥同薯仔加入到蛋漿然後焗

【Tortilla】係西班牙蛋餅,將洋蔥同薯仔加入到蛋漿然後焗至金黃, 係西班牙嘅一度傳統菜式, 蛋餅帶有洋蔥嘅香甜, 外面焗到金黃色, 帶點焦香,而裏面的蛋餅相當軟滑, 有雙重口感。

【Sliced Serrano ham】 油脂豐富,油份甘香, 而且脂肪比例 亦相當平均, 味道帶有回甘,咸味適中,作為餐前小吃, 令人食慾大增。

【Pa Amb Tomaquet】即番茄多士,蕃茄蓉用新鮮嘅番茄加上橄欖油打成, 感覺非常新鮮,多士夠脆, 感覺清新,充滿田園氣息。

主菜【伊比利亞黑毛豬】, 伊比利亞黑毛豬產地利至西班牙 ,豬味相當濃郁, 大廚先煎封鎖住肉汁,啖啖肉嘅咬口感 , 非常juicy。 加上依比利亞黑毛豬食橡果長大,令豬肉大有獨特方香, 一啲都唔羶。加上大廚調製嘅香橙醬汁, 中和左油膩感,伴碟嘅蘿蔔仔搽上咗蜜糖再去香烤,頓時加了一份焦糖感覺,既健康又美味。

最後呢杯熱紅酒 【Mulled wine】 可謂全晚嘅亮點。 Mulled wine係德國等歐洲國家冬天同聖誕節必飲嘅飲料。 香料熱紅酒通常都會加入玉桂、丁香、 八角,薑, 橙皮等香料煮沸, 令香料同水果嘅香氣慢慢滲入紅酒之中,而紅酒中嘅酒精亦會隨隨揮發, 每啖呷入口, 都品嚐到香料嘅氣息, 尤其喜歡丁香嘅氣味 , 和小時候吃嘅可樂糖感覺相似。 加入咗薑去煲煮,令血液更為運行。捧著暖暖溫度嘅紅酒, 除咗暖和雙手之外,還令人暖意入心, 實屬冬天聖誕必喝嘅佳品。

誰說冬天一定冰冰冷冷? 食一頓熱情如火嘅西班牙菜, 令冬日加添無限暖意, 就和至親好友一同享受冬天嘅美好時光吧~