2011-01-12
食飽新高麗自助餐/放題韓燒後,意尤未盡, 細佬想去油麻地廟街行下, 信步由尖沙咀行去, 都好既, 橫掂飽得滯, 吾知係老媽子, 細佬剛才食韓燒放得盡得滯, 行到半路中途吐子痛, 急匆匆地兩個齊去公廁解決, 等左 10 分鐘, 見公廁對面新興棧人頭湧湧, 就去食碗粥先!又係經少年食神Michael 推薦後, 連後巷都開埋, 認真虛陷, 連事頭婆都要企檔煮粥, 平日同我嘻嘻哈哈, 依加吾得閒睬我, 唯有齋食粥!在這裡, 你會察覺到中國人物盡其用的美德, 魚的各部位都用得上, 魚頭 (包括魚雲, 魚咀)、魚腩、魚鮫、魚球、魚卜、魚骨、魚皮、魚尾甚至魚鬚也不放過!加上大量生菜同薑絲, 蔥絲, 什麼腥味也給辟去!事頭婆企檔煮粥好似表演魔術, 用酒爆魚卜, 爆到火光熊熊, 現場製作, 極盡視聽之娛!是日點了魚雲豬心粥, 本來叫魚鮫的, 但係買完, 魚雲就多骨的, 要小心碎骨!這裡粥底偏稀, 但魚味一貫的鮮甜嫩滑濃郁, 而且沒有腥味, 加上大量生菜同薑絲, 蔥絲, 什麼腥味也給辟去!豬心煙韌帶咬勁, 冬日寒冷, 吃後暖暖在心頭!For more about today congee, please
又係經少年食神Michael 推薦後, 連後巷都開埋, 認真虛陷, 連事頭婆都要企檔煮粥, 平日同我嘻嘻哈哈, 依加吾得閒睬我, 唯有齋食粥! 在這裡, 你會察覺到中國人物盡其用的美德, 魚的各部位都用得上, 魚頭 (包括魚雲, 魚咀)、魚腩、魚鮫、魚球、魚卜、魚骨、魚皮、魚尾甚至魚鬚也不放過! 加上大量生菜同薑絲, 蔥絲, 什麼腥味也給辟去! 事頭婆企檔煮粥好似表演魔術, 用酒爆魚卜, 爆到火光熊熊, 現場製作, 極盡視聽之娛! 是日點了魚雲豬心粥, 本來叫魚鮫的, 但係買完, 魚雲就多骨的, 要小心碎骨!這裡粥底偏稀, 但魚味一貫的鮮甜嫩滑濃郁, 而且沒有腥味, 加上大量生菜同薑絲, 蔥絲, 什麼腥味也給辟去!豬心煙韌帶咬勁, 冬日寒冷, 吃後暖暖在心頭! For more about today congee, please feel free to read my blog, enjoy!