2023-11-22
📍「馬場洞烤肉專門店」- 元朗今次食食食之旅黎到元朗😌呢排天氣凍凍哋,梗係要食返啲暖笠笠嘅野啦🍲😗行過形點見到佢新推出咗湯品及鍋物套餐,就一於試試佢😎📷餐廳位於形點一期地下,店面都幾大,座位好闊落,坐得好舒服😇落單係用QR code 落餐,夠哂方便😙落完就有前菜送上,又可以refill ,主菜未到都唔驚餓親😆不過餐廳人手就唔係好足夠,如果呢點可以改善下就更好😗🍽特選牛腱湯鍋套餐 💰HK$398🍴Appetizers✨推薦指數:7/10▪️傳統前菜:每次有3款前菜,分別係泡菜、醃荀、涼拌西蘭花,仲可以無限refill 添😍前菜都幾開胃,酸酸辣辣,醫住肚一流😂🍴牛腱湯✨推薦指數:7.5/10呢個份量比想像中多,入面有好多舊厚切牛腱、牛肋骨、金菇、韭菜,就算3個人食都仲得😂牛腱厚切啖啖肉,唔會太肥;牛肋骨相對脂肪較多,肉質腍身,湯底呈奶白色,味道比較清淡,所以食個陣要點埋佢個汁🤣🍴石鍋蒸蛋✨推薦指數:8.5/10呢份有驚喜!蒸蛋好嫩滑,帶有蔥香味,而且份量好多,配埋白飯食好有係韓國🇰🇷食飯嘅感覺😚🍴韓式野菜鍋物伴手工麵條✨推薦指數:8/10呢份野菜鍋物份量十足、有金菇、豆腐、娃娃菜、香菇、小棠
今次食食食之旅黎到元朗😌
呢排天氣凍凍哋,梗係要食返啲暖笠笠嘅野啦🍲😗
行過形點見到佢新推出咗湯品及鍋物套餐,就一於試試佢😎
不過餐廳人手就唔係好足夠,如果呢點可以改善下就更好😗
🍽特選牛腱湯鍋套餐
🍴石鍋蒸蛋
✨推薦指數:8.5/10
🍴韓式野菜鍋物伴手工麵條
✨推薦指數:8/10
呢份野菜鍋物份量十足、有金菇、豆腐、娃娃菜、香菇、小棠菜同手工麵條,湯鍋食到咁上下就可能放落去當打邊爐,菜類咁多夠哂健康😌手工麵條好幼身,幾好食😌
🍴白飯
跟餐有白飯送埋,不過其實份量太多,食唔哂🤣
🍴水果梳打兩杯
✨推薦指數:7.5/10
分別嗌咗蜜核梳打同青檸梳打,食完熱野飲返啲凍野平衡下🤣青檸梳打唔會太甜同太酸,味道較淡;蜜桃梳打甜度相對較高,但可以接受😛