2022-01-11
丫妹放假約我一齊DINNER, 於是放工行過北角匯呢個美食集中地, 記得之前好幾次經將軍澳見到有間叫老媽拌麵, 門外仲是排住長長人龍, 而北角匯都有間分店, 今晚終於有機會試試!餐廳都係今年年頭新開, 地方光鮮企理。看看MENU, 除了standard menu, 原來仲推出了冬日限定兩款一人一鍋火鍋, 今日天氣咁凍, 正好order一試! 另外仲叫咗一個拌麵同台式小食。【清燉牛肉湯鍋】HK$108豐富食材排滿了小鍋內, 以一個小火滾住食。入面有蝦餃、丸類各一, 而麵底本身已熟, 只係放入去滾返熱就食得, 湯底清甜, 麵質帶點點煙韌, 波浪邊嘅刀削麵令入口口感更特別。鍋中更有大量蔬菜, 索咗少少湯底, 更顯清甜。配上肥牛, 整個配搭美味又飽肚。【澎湖花枝丸】HK$32即叫即炸, 表面帶點油光, 唔算彈牙, 亦冇太明顯嘅花枝粒【冬瓜檸檬】HK$24甜度好足, 雖然加有檸檬, 感覺幾清新。【和牛炸醬拌麵】粗麵 (加麵) HK$78伴麵熱熱地, 令到整個刀削麵容易同配料混合, 麵質完全唔硬反而幾彈牙。和牛碎肉比一般所食到既肉碎大粒d, 所以層次明顯。配有煎蛋、蘿蔔絲、青瓜絲, 食起黎多重口感
餐廳都係今年年頭新開, 地方光鮮企理。
【清燉牛肉湯鍋】HK$108
【澎湖花枝丸】HK$32
即叫即炸, 表面帶點油光, 唔算彈牙, 亦冇太明顯嘅花枝粒
【冬瓜檸檬】HK$24
甜度好足, 雖然加有檸檬, 感覺幾清新。
【和牛炸醬拌麵】粗麵 (加麵) HK$78
伴麵熱熱地, 令到整個刀削麵容易同配料混合, 麵質完全唔硬反而幾彈牙。和牛碎肉比一般所食到既肉碎大粒d, 所以層次明顯。配有煎蛋、蘿蔔絲、青瓜絲, 食起黎多重口感不單調。
+$28 追加【老媽黑糖珍珠鮮奶】
鮮奶順滑, 黑糖味突出, 珍珠中心位帶少少煙韌