2020-11-14
今日行開黃大仙呢頭,就諗起茶餐廳2.0,行到門口見到有冬日2.0暖粒粒煲就已經俾佢吸引到入左去。坐低再睇吓Menu,發現佢有個Cafe2.0精選二人餐都好吸引,事關我朋友好想試下威靈頓牛柳,所以唯有下次再試佢個暖粒粒煲。法式龍蝦湯溫度做得幾好,熱熱地但吹一吹又飲到,同埋感覺好鮮味,令人會想繼續飲落去,佢有啲配料一粒粒有啲口感。煙鴨胸雜菜沙律個煙鴨胸肥美可口,肉質嫩滑幾juicy,而雜菜就普通正常都爽口,有埋胡麻汁配一齊食,加添美味。卡邦尼煙肉蛋汁意粉首先要讚一讚啲意粉,好鍾意佢嘅口感好彈牙,而蛋汁唔會整到好流又creamy。最後係正宗威靈頓牛柳,佢有晒黑椒汁同燒汁,個人認為配燒汁正啲,威靈頓牛柳整得唔生但又唔會”韌”,酥皮厚薄均勻鬆化,白飯就普通正常,不過可能兩個人share會覺得個牛柳可以大舊啲就更perfect。套餐包熱飲,凍飲加$3,我哋嗌左凍朱古力同熱柚子蜜。要講一講佢個上菜速度預得幾好,差唔多食完一道就會黎另一道,最後主菜就要等一等。呢間雖然係茶餐廳,但感覺比較新穎,有好多唔同菜式任君選擇,重點仲要整得好食。
套餐包熱飲,凍飲加$3,我哋嗌左凍朱古力同熱柚子蜜。